Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov a demisionat

Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov a demisionat

Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov a demisionat vineri, după câteva săptămâni de proteste de stradă împotriva declaraţiilor sale despre activiştii pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, informează Reuters. "Îmi înaintez demisia ca urmare a campaniei continue de presă împotriva mea", a anunţat el, la sediul guvernului de la Sofia.

Potrivit biroului de presă al guvernului, premierul Boiko Borisov a acceptat în cursul serii demisia lui Simeonov.

Simeonov, care coordona politicile economice şi demografice, le-a numit pe activiste "femei piţigăiate" şi a sugerat că ele "speculează" situaţia copiilor bolnavi. El şi-a cerut scuze după o săptămână de la publicarea comentariilor sale, dar numai după o şedinţă cu partenerii de coaliţie.Borisov, care conduce din 2017 guvernul de coaliţie unde Simeonov reprezenta alianţa de partide naţionaliste Patrioţii Uniţi, şi-a cerut şi el scuze în numele vicepremierului, dar a declarat că nu poate să-i ceară acestuia demisia fără a periclita stabilitatea executivului, susţinut în parlament de o majoritate cu un singur deputat peste minimul necesar.

Potrivit Reuters, este de aşteptat ca formaţiunea lui Simeonov să continue să susţină guvernul. Vicepremierul demisionar a afirmat vineri seara că "nu e vorba doar despre mine, nu e vorba despre partidul pe care îl conduc, este vorba despre guvernul în exerciţiu, despre care cred că are extrem de mult succes". "Această campanie dăunează popularităţii şi autorităţii guvernului şi devine un obstacol în calea activităţii sale normale", a apreciat el.

Socialiştii şi partidul etnicilor turci, din opoziţiei, au cerut la rândul lor demisia viceprim-ministrului şi au boicotat lucrările parlamentului de la Sofia, făcând presiuni asupra guvernului înaintea alegerilor pentru Parlamentul European şi a alegerilor locale din Bulgaria, care vor avea loc anul viitor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…