Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov a demisionat

Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov a demisionat

Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov a demisionat vineri, după câteva săptămâni de proteste de stradă împotriva declaraţiilor sale despre activiştii pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, informează Reuters. "Îmi înaintez demisia ca urmare a campaniei continue de presă împotriva mea", a anunţat el, la sediul guvernului de la Sofia.

Potrivit biroului de presă al guvernului, premierul Boiko Borisov a acceptat în cursul serii demisia lui Simeonov.

Simeonov, care coordona politicile economice şi demografice, le-a numit pe activiste "femei piţigăiate" şi a sugerat că ele "speculează" situaţia copiilor bolnavi. El şi-a cerut scuze după o săptămână de la publicarea comentariilor sale, dar numai după o şedinţă cu partenerii de coaliţie.Borisov, care conduce din 2017 guvernul de coaliţie unde Simeonov reprezenta alianţa de partide naţionaliste Patrioţii Uniţi, şi-a cerut şi el scuze în numele vicepremierului, dar a declarat că nu poate să-i ceară acestuia demisia fără a periclita stabilitatea executivului, susţinut în parlament de o majoritate cu un singur deputat peste minimul necesar.

Potrivit Reuters, este de aşteptat ca formaţiunea lui Simeonov să continue să susţină guvernul. Vicepremierul demisionar a afirmat vineri seara că "nu e vorba doar despre mine, nu e vorba despre partidul pe care îl conduc, este vorba despre guvernul în exerciţiu, despre care cred că are extrem de mult succes". "Această campanie dăunează popularităţii şi autorităţii guvernului şi devine un obstacol în calea activităţii sale normale", a apreciat el.

Socialiştii şi partidul etnicilor turci, din opoziţiei, au cerut la rândul lor demisia viceprim-ministrului şi au boicotat lucrările parlamentului de la Sofia, făcând presiuni asupra guvernului înaintea alegerilor pentru Parlamentul European şi a alegerilor locale din Bulgaria, care vor avea loc anul viitor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Uite o chestie care chiar merită citită...

3 A început Coldea să vorbească? / „Sebastian Ghiță este folosit, în prezent, de unii decizionali de la Belgrad și are legături cu o serie de interfețe ec…

4 1.000.000 lei într-un singur an

5 Încă un șef de Poliție „decapitat” de DNA!