VICTORIE pentru JUSTIȚIA LIBERĂ/Tender,CONDAMNAT definitiv la 12 ani şi 7 luni de închisoare, Marian Iancu - 14 ani

VICTORIE pentru JUSTIȚIA LIBERĂ/Tender,CONDAMNAT definitiv la 12 ani şi 7 luni de închisoare, Marian Iancu - 14 ani

Ovidiu Tender a fost condamnat, luni, la 12 ani şi şapte luni de închisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, în dosarul Carom, în care sunt acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) fiind definitivă. A fost unul din cele mai lungi procese din România, care-l are în prim-plan pe Ovidiu Tender. Verdictul a fost dat astăzi, exact cu o zi înainte să se prescrie faptele de înșelăciune. Sentinţa judecătorilor nu va mai putea fi contestată. 

În acest dosar, procurorii DIICOT spun că Ovidiu Tender, alături de Marian Iancu, ar fi preluat ilegal controlul companiei, pe care ar fi prejudiciat-o cu aproape un miliard şi jumătate de lei. 

Ovidiu Tender a fost condamnat, în 2014, în primă instanţă, la 11 ani şi patru luni de închisoare. În acelaşi dosar, omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat la 13 ani şi opt luni de închisoare.

În februarie 2006, Ovidiu Tender a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni economice (dosarul RAFO), alături de Marian Alexandru Iancu, patronul echipei de fotbal Poli Timișoara, Cecilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean și Bogdan Sălăjan. Anchetatorii au stabilit că gruparea de criminalitate constituită de aceștia urmărea obținerea de fonduri financiare frauduloase a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale. Infracțiunile au vizat, pe de o parte, încheierea nelegală a unor contracte de cesiune de creanță și de garanție reală mobiliară în raport cu SC Carom SA Onești, iar pe de altă parte, relațiile comerciale nelegale derulate de VGB Impex București, în raport cu SC Rafo SA Onești. Potrivit DIICOT, Tender ar fi contribuit, alături de Marian Alexandru Iancu, la realizarea unor circuite financiare frauduloase, fiind spălată suma de 1193 de miliarde de lei vechi. 

Acuzațiile în acest dosar au fost: înșelăciune, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată și continuată, constituirea și apartenența la un grup de crima organizată și spălare de bani. În anul 2006, Ovidiu Tender a stat 96 de zile în arest preventiv în timp ce era judecat în dosarul RAFO. În iunie 2008, Tender era încă judecat în dosarul RAFO.

Afaceri și controversele

Ovidiu Tender este căsătorit și are trei copii. Despre el, Evenimentul Zilei a dezvăluit, în decembrie 2010, că a fost un informator al Securității, având numele conspirativ „Dan Dumitrescu”, dând informații organismului de represiune despre scriitorul William Totok. De asemenea, presa a speculat că Ovidiu Tender este un apropiat al mai multor generali ai Securității din vremea cand Serviciul de Informații Române era condus de Virgil Măgureanu.

Controlează Grupul Energetic Tender, care desfășoară activități în domenii precum: energetic, servicii în industria petrolului și gazelor, prospecțiuni geologice, infrastructură rutieră, imobiliare, agricultură, turism și aviație. Potrivit Wikipedia, deține o linie aeriană în Coasta de Fildeș, prin intermediul companiei Jetran Air.

Firmele lui Tender mai lucrează și în Orientul Mijlociu. Compania Prospecțiuni are afaceri în Iran. În Serbia, Tender a achiziționat o firmă de producție de medicamente, o companie de telecomunicații și o stațiune balneoclimaterică.

Deține și hotelul International din Timișoara, prin intermediul companiei Intercenter Service.

 S-a scris despre Tender că principalul obiectiv de business l-a constituit  rentabilizarea unor companii aflate într-o situație financiară precară. Astfel, de-a lungul timpului, Ovidiu Tender a cumpărat mai multe companii aflate în pragul falimentului, pe care ulterior le-a vândut către diverse alte firme. În acest sens, Tender a vândut în anul 2007 fondului de investiții PPF compania de asigurări Ardaf pentru suma de 35 de milioane de euro.

În anul 2008, Tender a vândut către compania americană de servicii petroliere Weatherford firma prahoveană Atlas Gip pentru suma de 16,8 milioane de euro. 

Firmele lui Tender mai lucrează și în Orientul Mijlociu, dar și în India, Africa de Nord, Europa. Compania Prospecțiuni are afaceri în Iran, Maroc, Portugalia, India, Grecia. În Serbia, Tender a achiziționat o firmă de producție de medicamente, o companie de telecomunicații, o stațiune balneoclimaterică și o fabrică de fermentare a tutunului. Deține un hotel în Grecia, pe insula Aegina, și Hotelul Johann Strauss din București.

Începând cu anul 2009, atenția lui Ovidiu Tender s-a îndreptat spre continentul african. În Senegal și Gabon omul de afaceri a anunțat că intenționează să cultive, pe suprafețe întinse de teren, jatropha, un arbust care poate fi folosit la producerea de combustibil.

"Am demarat un program de investiții în agricultură pe termen lung în Senegal și Gambia. În acest sens, am concesionat 30.000 de hectare de teren în Gambia și 100.000 de hectare în Senegal. Voi cultiva jatropha. Această plantă, denumită și arborele de petrol, prin prelucrare dă un ulei din care se produce biodiesel. Vreau exploatații de acest fel și în alte țări precum Guineea Bissau ori Guineea Conakry. Pe un termen de 10 ani, am intenția să exploatez un milion de hectare de teren agricol cu această plantă tehnică. Estimez o investiție de 400-500 de milioane de dolari numai pentru jatropha", a declarat, presei, Ovidiu Tender.

De asemenea, Ovidiu Tender a obținut concesionarea a patru terenuri miniere, Binia, Bafoundou, Laminia, și M’Bour Sud. Contractul se va derula pe o perioadă de opt ani pentru exploatare, existând și posibilitatea de prelungire pentru încă 25 de ani de exploatare. La mijloc sunt și zăcăminte de aur, cupru, nichel, platină, titan, zirconiu, fier și alte minereuri. Deși s-a ferit să facă estimări cu privire la valoarea investițiilor în Africa, Tender spune că ele s-ar putea ridica la zeci de milioane de euro, mai ales că ar putea fi vorba și de alte domenii de activitate.

În anul 2003, Tender a fost cercetat de procurori olandezi, în urma suspiciunilor că ar fi primit aproximativ 200 de milioane de dolari din partea lui Willem Matser, consilier special pentru Europa Centrală și de Est al secretarului general al NATO. Olandezul Willem Matser a fost arestat, în februarie 2003, sub acuzația de a fi implicat într-o amplă operațiune de spălare de bani. Banii, provenind din banca Santander din Bogota, Columbia, ar fi urmat să intre în conturile firmeiTender SA din Timișoara. La audieri, Matser ar fi recunoscut că sarcina lui în operațiune era să falsifice documente pentru a ascunde sursa reală a banilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?