VIDEO Lupte de stradă în Rusia la -50 de grade între demonstranţii pro-Navalnîi şi poliţie. Iulia Navalnîia a fost arestată, alături de sute de persoane

VIDEO Lupte de stradă în Rusia la -50 de grade între demonstranţii pro-Navalnîi şi poliţie. Iulia Navalnîia a fost arestată, alături de sute de persoane

Poliţia din Rusia a arestat sute de persoane la manifestaţiile organizate în întreaga ţară pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalului opozant al lui Vladimir Putin, arestat în urmă cu o săptămână, la revenirea în ţară,  informează Agerpres . În Siberia, protestele s-au desfăşurat la -50 de grade Celsius.

Update 15:29. Soţia lui Alexei Navalnîi, Iulia,  a fost arestată de poliţie la Moscova , unde protestatarii au început  deja să se adune în piaţa Puşkin .

Iulia Navalnîi a postat pe Instagram un selfie cu ea în duba poliţiei şi s-a scuzat pentru calitatea tehnică a fotografiei, realizate în „condiţii slabe de lumină”.

 

Cel puţin 15.000 de persoane au participat până acum la protestele organizate în Extremul Orient al Rusiei şi în Siberia,  informează presa locală .

Pe Twitter şi reţelele sociale au început să apară tot mai multe imagini ale protestelor şi acţiunile violente ale forţelor de ordine.

 

Protestele au început şi în oraşul Ekaterinburg, unde demonstranţii au ieşit în stradă în ciuda temperaturilor scăzute, de -30 de grade Celsius.

Lupte între demonstranţii pro-Navalnîi şi poliţia din Rusia la demonstraţii de protest Protest pro-Navalnîi în Habarovsk, Rusia. Foto: Profimedia Images

Până duminică la prânz (ora Moscovei), poliţia rusă a arestat 174 de demonstranţi în 25 de localităţi.

 

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi.

Poliţia arestează un demonstrant la protestele pro-Navalnîi din Habarovsk, Rusia. Poliţia arestează un demonstrant la protestele pro-Navalnîi din Habarovsk, Rusia. Foto: Profimedia Images

În oraşul Iakuţk, în această dimineaţă a fost organizat un mic protest, în ciuda temperaturilor de -50 de grade Celsius,  informează Moscow Times .

 

Din Moscova şi până la Vladivostok, echipa lui Navalnîi, care a fost  otrăvit în august 2020 cu agent neurotoxic Noviciok , a difuzat apeluri la proteste în 65 de oraşe ruse.

La Moscova, unde mobilizarea opoziţiei este de obicei cea mai semnificativă, protestatarii urmează să se reunească la ora locală 14:00 (11:00 GMT) în piaţa Puşkin. Poliţia moscovită a promis deja că va reprima fără întârziere orice adunare neautorizată, iar primarul capitalei, Serghei Sobianin, a calificat protestele drept inacceptabile, în plină pandemie de coronavirus.

lupte între demonstranţii pro-Navalnîi şi poliţie la demonstraţiile de protest din Rusia Protest pro-Navalnîi în Novosibirsk, Rusia. Foto: Profimedia Images

După otrăvire, Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova,  a fost reţinut chiar pe aeroport .

Opozantul lui Putin  se află acum în arest preventiv , în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Mama fetei de 12 ani găsită moartă într-o canapea din București a fost prinsă în Spania / Decesul fetei s-ar fi produs în luna aprilie, prin …

2 Igor Girkin enumeră cele 3 motive pentru care distrugerea barajului Nova Kahovka va fi fatală pentru Rusia

3 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală

4 VIDEO Primele imagini arată un dezastru! Apele din barajul Nova Kakhovka au ajuns deja în orașul Herson

5 VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka