VIDEO 10 august 2019. Peste 25.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei împotriva Guvernului PSD/ALDE

VIDEO 10 august 2019. Peste 25.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei împotriva Guvernului PSD/ALDE

Peste 25.000 de manifestanți s-au adunat sâmbătă seara în Piața Victoriei, acolo unde acum un an Jandarmeria a reprimat violent un miting al diasporenilor. Protestatarii au scandat împotriva PSD și a Jandarmeriei. În special forțele de ordine au fost huiduite, dar tensiunile nu au escaladat, jandarmii cedând și trăgându-se mai în spate când protestatarii au vrut să ajungă la trotuarul din fața Guvernului. Manifestanții au aprins luminițele telefoanelor la ora 21.00, iar pe clădirea Executivului a fost proiectat cu laser cuvântul ”Analfabeta”. Patru protestatari au fost duși la poliție, doi având arme albe, unul materiale pirotehnice și cel de-al patrulea a înjurat forțelor de ordine

22:08 Foarte multă lume a plecat. Majoritatea celor rămași este comasată în fața Guvernului, la gard, dar atmosfera nu mai este tensionată

21:29 Pe clădirea guvernului este proiectat cu laser verde: "ANALFABETA

 21:24 – apel al Jandarmeriei:

Pentru siguranța participanților la adunarea publică, a fost lărgit spațiul delimitat cu panouri metalice, fără incidente. Facem apel la calm, adresăm participanților rugamintea de a fi atenți in jurul lor si de a semnala jandarmilor orice încălcării ale legii. Nu întrați in conflicte!

21:17 Protestatarii au rupt o parte din gardurile montate pe trotuarul din fața Guvernului / Se scandează „Nu scăpați”, „Hoții” și „Jos Guvernul”

21.10 Numărul protestatarilor creste în continuare. În zona străzilor laterale și la gurile de metrou există un constant schimb de grupuri: unii vin și alții pleacă. În acest moment în piață sunt circa 25.000 de oameni. Zona ocupată de manifestanți acum e mult mai mare, dincolo de limitele puse de jandarmerie prin garduri.

21:00 – zecile de mii de manifestanți din Piața Victoriei au aprins lanternele telefoanelor mobile și au scandat: ”Hoții, hoții”, ”Jandarmeria apără hoția”

20:50 Protestatarii au ocupat și bulevardul din fața Guvernului, circulația rutieră este închisă în toată piața. Jandarmii au repoziționat gardurile

20.43 În piață sunt circa 20.000 de oameni. Suprafața estimată pe care se întinde mare parte din mulțime depășește 20.000 de metri pătrați, cu zone unde densitatea este foarte mare și zone mai libere. De asemenea, în continuare sunt mulți manifestanți în zone din afara ariei măsurate.

20.31 Jandarmeria spune că forțele de ordine vor rămâne în zonă cât timp este nevoie. ”Conform legii, depășirea intervalului orar anunțat se sancționează contravențional”, a spus Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei, adăugând că ”nu acest lucru este important, nu acesta este mesajul pe care dorim să-l transmitem”, ci important este ca oamenii să ajungă în siguranță acasă.

20:25 O femeie face curățenie în piață, strângând sticlele de apă și cutiile de suc. „Nu lucrez la ADP, am venit de dragul vostru. Reciclăm și curățăm, PSD înlăturăm”, a declarat bătrâna.

20:20 În Piața Victoriei sunt circa 15-17.000 de persoane. Față de estimarea precedentă aria ocupată a mai crescut puțin, dar densitatea mulțimii e mult mai mare în unele zone precum în fața muzeului Antipa sau în fața pieței spre Guvern. Sunt zone unde cu greu se mai poate trece.

În alte zone, precum parcarea de la Victoriei, densitatea e mai scăzută, dar pe trotuare și în afara ariei măsurate sunt în continuare multe grupuri. Lumea continua să vină și numărul crește de la minut la minut.

19.58 Forțele de ordine au găsit un cuțit și un spray paralizant asupra unui protestatar din Piața Victoriei, fiind cel de-al doilea cuțit depistat până acum la manifestație, anunță reprezentanții Jandarmeriei Capitalei.

La 19:50 in Piața Victoriei erau circa 10.000 de oameni. Mulțimea ocupă un spațiu de circa 12.000 de metri pătrați, cu multe zone mai dense, dar și multe zone cu densitatea redusă de manifestanți. De asemenea sunt multe grupuri de persoane care urmăresc protestul din afara zonei măsurate.

19:50 – numărul protestatarilor din Piața Victoriei a depășit opt mii

19:45 – sunt proteste și în alte orașe din țară

ora 19:35 – protestatarii plecați din Piața Revoluției au ajuns în Piața Victoriei. Ei au un steag uriaș pe care îl poartă mai multe persoane

ora 19:33 – pianistul Davide Martello a plecat, cântând la pian, spre Piața Victoriei

19.33 Circa 7.000 de persoane acum. Multă lume răsfirată, în continuare, unii în zona Antipa, alții spre zona parcării din piață. Oamenii continuă să vină.

19.31 Protestatarul Marian Ceaușescu spune că nu se va mai pune muzică de pe scenă: ”Pare miting PSD și nu este”

19.16 Peste 5.000 de persoane sunt in piață în acest moment. De la tribună răsună cântecul "Noi suntem români!". Mulți oameni din piată fluieră și huiduie și cer sa fie oprită muzica, lucru ce s-a întâmplat până la urmă. Un grup de oameni de lângă scenă se ceartă cu cei de pe scenă, reclamând oprirea muzicii. Se strigă „fără scenă”.

19.05 Câteva zeci de persoane aflate în fața sediului MAI din Capitală au plecat în marș către sediul DIICOT, urmând să ajungă tot în Piața Victoriei. Protestatarii au pancarte cu mesaje precum "Alo 112” sau "Descretizați documentele operative din 10 august” și au protestat inițial câteva zeci de minute în fața Ministerului de Interne.

19:03 Circa 4.000 de persoane la această oră, iar oamenii continuă să vină. Mare parte din Piața Victoriei este în continuare în soare, iar temperatura se menține ridicată.

19.02 Șase protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale, doi fiind transportați la spital. "Din păcate, s-au înregistrat și șase cazuri până în acest moment, șase persoane care, pe fondul unor afecțiuni cronice și pe fondul expunerii îndelungate la razele solare din zona Pieței, au suferit probleme medicale, cefalee în mod special, iar pentru două dintre cele șase, au fost chiar necesar transportul la spital", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Daniel Vasile.

19:00 din boxele instalate în Piața Victoriei se aude imnul de stat, ”Deșteaptă-te, române!”

18:40 – Anunț al Jandarmeriei: La intersecția str Dr Felix cu B-dul Nicolae Titulescu a fost depistat la control în filtru o persoană de sex masculin cu un cuțit, tip briceag. A fost condus ptr întocmire acte la Secția 5. Vârsta: 29 de ani

ora 18:30 – noi declarații din partea purtătoruluii de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache:

au fost instalate filtre în principalele zone de acces în Piața Victoriei
a fost gasit asupra unei persoane un cuțit, persoana a fost reținută
filtrele vor fi menținute în ciuda nemulțumirilor
nu sunt controlate toate persoanele, ci cei care au asupra lor bagaje voluminoase sau cei care generează suspiciuni
facem același apel la calm

18.28 Discuții aprinse între Mihail Neamțu și mai mulți manifestanți care cer că protestul sa nu fie politizat. Oamenii îl intreabă dacă e în campanie electorală.

18.21 Pe măsură ce soarele se lasă și umbra incepe sa acopere piata Victoriei, și numărul manifestanților care vin spre centrul pieței creste. De pe străzile laterale și dinspre metrou vin grupuri-grupuri.

17:56 - Din boxele montate la scena din Piata rasuna Imnul Golanilor, al lui Cristi Paturca.

17:54 - Daca va pasa, iesiti din casa, scandeaza oamenii adunati in Piata Victoriei.

Sunt dese si scandarile impotriva PSD, inclusiv celebrul mesaj de pe placuta suedeza.

17:47 - Filosoful Mihai Sora anunta ca se indreapta spre Piata Victoriei. Sora are 102 ani si a fost si anul trecut la Protestul Diasporei.

"Dragi prieteni, circula, intr-o vreme, o vorba a lui Confucius: 'Cea mai mare dovada de dragoste pe care i-o poti arata unei girafe este sa-i tricotezi un fular'. Sigur, te poti intreba de unde aflase Domnul Confucius de existenta girafelor. Si, admitand ca le cunostea indeaproape, cum de nu si-a dat seama ca splendoarea unui gat sta tocmai in vocatia lui de a ramane liber, neimbrobodit de vreun sal, de fulare, baticuri...

Au trecut decenii de cand iubesc girafele, cu mult inainte ca exemplarul din rasina sa fi aparut in Piata Victoriei. Cand eram copil, in vacanta de vara alergam pe ulita din satul bunicilor mei cat era ziua de lunga, cocotat pe picioroange. Cum ar fi - ma intrebam atunci si ma intreb si astazi - sa apara asa, din senin, o girafa si sa-i pot sta alaturi, la fel de drept si demn, uitandu-ma in ochii ei cand ii vorbesc? In cateva minute, pornesc spre Girafa noastra", a anuntat Sora pe Facebook.





















Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /