VIDEO Adrian Năstase a sărbătorit reabilitarea, anticipat, în Dubai

VIDEO Adrian Năstase a sărbătorit reabilitarea, anticipat, în Dubai

La mijlocul lunii noiembrie, Adrian Năstase, acum în vârstă de 71 de ani, a fost surprins de un cititor Click în timpul unei vacanţe în Emiratele Arabe Unite, la Dubai.

Alături de soţia sa, Dana (66 de ani), el s-a bucurat de soare şi de apă. Cei doi au locuit, se pare, într-un hotel din zona Dubai Marina, cunoscută pentru resorturile luxoase, şi s-au relaxat pe o plajă celebră - Jumeirah Beach Residence (JBR).


Fostul prim-ministru a lenevit pe nisipul fierbinte, s-a bronzat şi s-a bălăcit în valurile Golfului Persic. Seara, cei doi soţi au fost văzuţi, la cină, într-un restaurant cochet din aceeaşi zonă exclusivistă, căutată de turişti de pe toate meridianele.

La mică distanţă de plaja aleasă de soţii Năstase se află Ain Dubai (cunoscută şi ca Dubai Eye), cea mai mare roată de divertisment din lume, cu o înălţime de aproape 250 de metri şi situată pe Insula Bluewaters. Din uriaşa roată, turiştii pot admira o panoramă de vis, din care nu lipsesc reperele Burj al Arab, Palm Jumeirah şi Burj Al Khalifa.

------

Fostul premier PSD Adrian Năstase - condamnat în două dosare de corupție - a fost reabilitat de Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce înseamnă, printre altele, că el va putea să își exercite din nou dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice. Decizia luată marți de instanța supremă nu este însă definitivă.
  • “Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian.
  • Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) şi pedeapsa de 4 ani închisoare (…), pedepse ce au fost contopite prin sentinţa penală nr. 1385/08.05.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014* (…) stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare (...)
  • După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se fac mențiuni despre aceasta pe hotărârile prin care s-a pronunțat condamnarea. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului”, se arată în minuta instanţei.
Decizia luată marți de instanța supremă nu este definitivă, putând fi contestată.
Conform articolului 169 din Codul Penal, prin reabilitare, în cazul unei persoane condamnate încetează decăderile, interdicţiile şi incapacităţile care rezultă din sentinţa prin care a fost condamnat.

În luna octombrie, fostul prim-ministru Adrian Năstase a anunțat că a depus la instanţă o cerere de reabilitare judecătorească.
"În condiţiile în care s-au împlinit toate condiţiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instanţă, solicitarea de reabilitare judecătorească”, a scris Adrian Năstase, vineri, pe blogul său .

Adrian Năstase are două condamnări - una în dosarul "Trofeul Calităţii" şi cealaltă în dosarul "Zambaccian".
Prima condamnare, de doi ani de închisoare cu executare, a fost dispusă de instanţa supremă în iunie 2012, în dosarul în care Năstase a fost deferit justiţiei sub acuzaţia că a folosit pentru campania electorală din anul 2004 fonduri plătite de firme are s-au înscris la concursul „Trofeul Calităţii”, organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

A doua condamnare, de patru ani de închisoare, a fost pronunțată în ianuarie 2014, în dosarul "Zambaccian" în care fostul premier a fost găsit vinovat de luare de mită în formă continuată şi şantaj.

Adrian Năstase a stat în închisoare din 26 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a fost eliberat condiţionat, prin decizia Tribunalului Bucureşti.

Minuta ședinței:

Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (aplicată prin sentința penală nr. 176/30.01.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în dosarul nr. 514/1/2009, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 160/20.06.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2470/1/2012) și pedeapsa de 4 ani închisoare (aplicată prin sentința penală nr. 474/30.03.2012 pronunțată deÎnalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr. 3862/1/2010, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1/06.01.2014 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători, în dosarul nr. 1919/1/2013), pedepse ce au fost contopite prin sentința penală nr. 1385/08.05.2014 pronunțată de Tribunalul București – Secția I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014*, astfel cum a fost modificată prin decizia penală nr. 414/24.06.2014 pronun?ată de Curtea de Apel București – Secția I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014*, stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de de 4 ani ?i 6 luni închisoare. După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se fac mențiuni despre aceasta pe hotărârile prin care s-a pronun?at condamnarea. Cheltuielile judiciare ocazionate de solu?ionarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului. Cu drept de contesta?ie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07 decembrie 2021.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia