VIDEO Dolj: A fost recepţionat primul lot de transportoare Piranha V, la Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din Craiova

VIDEO Dolj: A fost recepţionat primul lot de transportoare Piranha V, la Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din Craiova

La Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab" din Craiova a fost recepţionat, vineri, primul lot de 36 de transportoare blindate Piranha V, un autovehicul de luptă şi de transport pe roţi, destinat Forţelor Terestre, evenimentul având loc în prezenţa premierului Ludovic Orban şi a ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

Cei doi oficiali guvernamentali s-au deplasat, vineri, şi la Colegiul Militar Naţional "Tudor Vladimirescu" şi la comandamentul Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est (MN-BDESE), unde au avut întâlniri cu militarii şi le-au fost prezentate lucrările de infrastructură aflate în curs de desfăşurare.


"Am văzut progresul pe care l-au realizat în dezvoltarea echipamentelor şi implementarea tehnologiei moderne în tot ceea ce înseamnă partea de comandă şi control şi echipamentele de luptă. Am putut să stăm de vorbă cu militarii care au efectuat recepţia, testarea operaţională şi să putem raporta că primul lot de Piranha V a fost recepţionat şi suntem în măsură să lansăm comanda pentru cel de-al doilea lot. Sunt elemente pe care le-am asumat de fiecare dată, nu numai partea de achiziţie, ci şi partea de investiţii în economia românească, în industria de apărare şi angajamentul faţă de companiile naţionale şi locale pentru a fi parte la toate proiectele pe care MApN s-a angajat să le dezvolte", a spus ministrul Ciucă.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că România investeşte în apărare, pentru că trebuie să se asigure că are capacitatea de a se apăra şi de a asigura protecţia cetăţenilor săi.

"Mă bucur că am participat la urmărirea proiectului de investiţii în modernizarea Colegiului Militar 'Tudor Vladimirescu' şi chiar am scris în carte că sper să revin anul viitor când se împlinesc 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu ca să tăiem panglica şi să facem recepţia finală a lucrărilor. Investim în apărare. România trebuie să se asigure că are capacitatea de a se apăra şi a asigura protecţia cetăţenilor săi. Armata are un plan de înzestrare extrem de ambiţios prin care urmăreşte achiziţionarea de capabilităţi moderne, de ultimă oră, prin care să poată face faţă oricărei provocări. Investim în apărare, dar în acelaşi timp încercăm să folosim programul de achiziţii militare ca o pârghie de dezvoltare a industriei de apărare din România. Turela de pe Piranha V este fabricată în România în proporţie de aproape 70%, la Bacău şi la Măgurele, de o companie care a investit în România. De asemenea, o parte din Piranha V care vor fi produse în România se realizează la Uzina Mecanică Bucureşti. Practic, cu fiecare contact de achiziţie militară, încercăm să dezvoltăm echipamente de producţie, să facem transfer de know-how şi, de asemenea, să dezvoltăm şi capabilităţi de cercetare-dezvoltare-inovare, pentru a dezvolta economia şi a crea locuri de muncă bine plătite şi de a asigura transfer de know-how, pentru a deveni mai competitivi", a spus Orban.

Transportorul blindat pentru trupe TBT 8x8 PIRANHA V este un autovehicul de luptă şi de transport pe roţi, destinat Forţelor Terestre, care asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice. Primele 36 de transportoare blindate Piranha V - 30 în configuraţie de maşină de luptă a infanteriei cu tun de 30 mm şi 6 în configuraţie de punct mobil de comandă, sunt primele transportoare Piranha 5 dintr-un total de 227 pentru care România a semnat un contract de aproape 900 de milioane euro, restul urmând a fi asamblate final la UMB.

"Trebuie subliniat faptul că aceste vehicule blindate au plecat de pe poarta Uzinei Mecanice Bucureşti. Odată cu finalizarea procesului de recepţie urmează să se alimenteze acreditivul pentru cel de-al doilea lot. Acesta din urmă, în integralitatea lui, va fi preluat de către Uzina Mecanică Bucureşti şi industria românească va beneficia de tot ceea ce înseamnă transferul de tehnologie şi cunoaştere pentru producerea acestui vehicul de luptă", a declarat joi ministrul Nicolae Ciucă AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...