VIDEO Gheorghiţă: Tendinţă de creştere în ce priveşte vaccinul Johnson & Johnson; recompensele nu sunt determinante pentru a încuraja imunizarea

VIDEO Gheorghiţă: Tendinţă de creştere în ce priveşte vaccinul Johnson & Johnson; recompensele nu sunt determinante pentru a încuraja imunizarea

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că există o tendinţă de creştere în ce priveşte administrarea vaccinului de la compania Johnson & Johnson şi a avertizat că localităţile cu rată de imunizare mică riscă să fie carantinate, în cazul unei creşteri a numărului de infectări.


Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, când va fi atins pragul de cinci milioane de persoane imunizate, Gheorghiţă a apreciat că acest lucru s-ar putea petrece în două-trei săptămâni, dar că depinde de ritmul de administrare a vaccinurilor.

"Este greu de anticipat care va fi ritmul de vaccinare în perioada următoare, tocmai ţinând cont de faptul că peste 87% dintre persoane se prezintă direct la centrele de vaccinare şi nu prin programare, lucru pe care l-am încurajat, pentru că ne dorim un acces cât mai simplu la un centru de vaccinare. Tocmai de aceea, bazându-ne pe aceste date, probabil că în următoarele două-trei săptămâni, în funcţie de ritmul de vaccinare, dacă el va creşte - şi observăm o creştere, cel puţin pentru vaccinul de la compania Johnson & Johnson există o tendinţă de creştere; de asemenea se reorganizează multe activităţi de vaccinare, în sensul în care sunt mult mai multe echipe de vaccinare care vor merge în teren... Sigur că, pentru noi, orice persoană care se vaccinează este o persoană care va avea un risc mai mic să se infecteze în perioada următoare", a precizat el.

Valeriu Gheorghiţă a arătat că prioritatea, în acest moment, o reprezintă mobilizarea resurselor către localităţile în care acoperirea vaccinală este mai mică de 5%.

"Trebuie să ţinem cont că localităţile care acum nu au o rată suficient de bună de vaccinare sunt localităţi care sunt la risc ca în perioada în care vom avea o creştere a numărului de cazuri să fie carantinate, pentru că asta va fi situaţia epidemiologică. Într-o localitate în care rata de acoperire vaccinală este crescută (...) probabilitatea să ajungă la o creştere substanţială a numărului de cazuri care să impună restricţionarea anumitor tipuri de activităţi este mult mai mică", a spus el.

Gheorghiţă a subliniat importanţa menţinerii obiectivului de imunitate de grup de cel puţin 60-70%, tocmai pentru a preveni un val de îmbolnăviri. Pe de altă parte, în privinţa recompenselor sau stimulentelor pentru vaccinare, el a arătat că nu s-a luat în discuţie un astfel de demers, dar a opinat că acestea nu sunt "suficient de determinante pentru a creşte ritmul" campaniei de vaccinare.

"Există mai multe iniţiative la nivel local, prin implicarea unor companii private, care susţin acest demers, însă cred - şi ca medic - cred că oamenii trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării din perspectiva raţionamentului medical şi a protejării sănătăţii proprii şi a celor din jur. Restul argumentelor, însemnând recompense de orice natură, din punctul meu de vedere, astăzi, când vorbim, nu consider că sunt suficient de determinante pentru a creşte ritmul campaniei de vaccinare", a spus el.

Potrivit lui Gheorghiţă, este important ca în fiecare comunitate să existe "un număr critic de persoane care să fie vaccinate", astfel încât să nu existe în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri.

"Este important să ne facem acum cât mai bine temele, să ne pregătim cât mai bine, tocmai pentru a evita un alt val de îmbolnăviri, pentru că este greu de anticipat care va fi parcursul din punct de vedere al pandemiei, ţinând cont de faptul că avem cel puţin patru variante virale, care sunt de importanţă, care sunt îngrijorătoare şi care în momentul de faţă sunt atent monitorizate la nivel internaţional. Tocmai de aceea trebuie să înţelegem că pandemia nu s-a încheiat şi avem virus circulant, avem câteva sute de cazuri zilnic în România, ceea ce înseamnă că avem un rezervor de unde se poate ajunge din nou la o creştere a numărului de cazuri", a spus şeful campaniei de vaccinare. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”