Sâmbătă, într-un spital din nordul statului Uttar Pradesh, India, două fiice se agitau deasupra tărgii pe care mama lor bolnavă de Covid nu mai putea să respire. Disperate, fără niciun medic în jurul lor, una dintre fete i-a făcut respiraţie gură la gură mamei, în timp ce cealaltă fată privea neputincioasă. În cele din urmă însă, femeia a murit. Medicii au spus că femeia a fost adusă prea târziu, când era deja pe moarte. Doctorii indieni sunt suprasolicitaţi şi le lipsesc din unităţile spitaliceşti instrumentele necesare, de la paturi, până la oxigen şi medicamente.

În India însă poveştile cutremutăroare sunt, acum, la ordinea zilei. O femeie din oraşul Firozabad, din acelaşi stat indian, a fost nevoită să ducă acasă trupul neînsufleţit al bărbatului ei, mort şi el de Covid, într-o ricşă electrică, din cauză că nu a putut găsi nicio ambulanţă care să-l transporte. Într-o situaţie similară s-au aflat şi doi fraţi care au trebuit să ducă cadavrul mamei la crematoriu, pe motocicletă, scrie observatornews.ro

Altă familie, altă dramă: un fiu acuză că mama sa a murit din cauza virsului după ce reprezentanţi ai poliţiei i-au luat butelia de oxigen pentru a i-o oferi unei persoane considerate mai importante.

India raportează cel mai grav al doilea vad de Covid-19 din lume, raportând luni 368.147 de cazuri noi, fiind cea de-a 12-a zi consecutivă în care infectările depăşesc pragul de 300.000. Bilanţul celor decedaţi este de 218.959, al treilea cel mai mare la nivel global, după SUA şi Brazilia, însă analiştii spun că numărul ar putea fi de până la 10 ori mai mare.

India trece prin momente dificile şi la nivel politic, premierul Narendra Modi şi cabinetul său fiind acuzaţi că s-au grăbit cu relaxarea restricţiilor, permiţând evenimente religioase la care s-au adunat şi zeci de mii de oameni, precum şi mitinguri politice.