VIDEO Imagini în premieră cu momentul în care un bombardier rusesc Tu-22M3 lansează o rachetă de croazieră supersonică Kh-32 asupra Ucrainei

VIDEO Imagini în premieră cu momentul în care un bombardier rusesc Tu-22M3 lansează o rachetă de croazieră supersonică Kh-32 asupra Ucrainei

Un material video interesant a fost distribuit online de canalul Telegram Fighterbomber pe 11 mai 2024. Înregistrarea, nedatată, arată lansarea unei rachete de croazieră Kh-32M de la bordul unui bombardier rusesc Tu-22M3, se pare, în timpul unui atac aerian efectuat asupra Ucrainei, se arata într-o analiză a publicaţiei The Aviationist.

La 11 mai 2024, pe Telegram a fost postat un material video în care se vede cum un bombardier strategic rusesc, Tu-22M3, lansează o rachetă de croazieră supersonică Kh-32 în timpul unui atac aerian în Ucraina. Deși materialul video nu este datat, acesta prezintă în mod clar lansarea unei rachete Kh-32M, destinată să vizeze ținte navale și terestre.

Kh-32 este o rachetă de croazieră supersonică lansată din aer dezvoltată de Rusia și concepută, în principal, pentru misiuni de atac anti-navă și anti-radar: racheta este, de fapt, capabilă să atace atât ținte navale, cât și radare terestre.

Kh-32 este mai mult o versiune actualizată a rachetei anti-navă cu rază lungă de acțiune Kh-22 (denumirea în raportare NATO AS-4 "Kitchen"), concepută în principal pentru a fi folosită împotriva țintelor navale, dezvoltată în timpul Războiului Rece.

Racheta Kh-22 are o rază de acțiune de aproximativ 600-700 de kilometri (370-435 mile) și poate transporta un focos convențional sau nuclear de mari dimensiuni, în funcție de versiune.

Prima utilizare operațională a acestor rachete a fost observată în timpul invaziei rusești din Ucraina. La 11 mai 2022, a apărut online o înregistrare video care arată un bombardier strategic Tu-22M3 al Forțelor Aeriene Ruse care lansează două rachete Kh-22 sau Kh-32 asupra unor ținte din Ucraina, potrivit The Aviationist.

La momentul respectiv, Ministerul britanic al Apărării s-a arătat îngrijorat de faptul că Rusia ar putea folosi rachete anti-navă, precum Kh-22, împotriva țintelor terestre, avertizând că astfel de rachete nu sunt foarte precise și ar putea provoca daune colaterale și victime semnificative.

Rapoarte ulterioare au prezentat în detaliu mai multe cazuri în care aviația rusă a efectuat atacuri cu rachete Kh-22. De exemplu, la 9 mai 2022, se pare că au fost lansate 13 rachete Kh-22, dintre care câteva au fost direcționate spre localitatea Fontanka din raionul Odesa, provocând victime, iar altele au vizat locații din regiunea Donețk. Între 12 mai și 25 iunie 2022, au fost raportate alte atacuri cu rachete Kh-22, totalizând un număr de cel puțin 44 de rachete utilizate.

Un incident important a avut loc la 27 iunie 2022, când două rachete Kh-22 sau Kh-32, lansate de bombardierele rusești Tupolev Tu-22M3, au lovit un centru comercial din Kremenchuk, provocând pierderi semnificative de vieți omenești. Un alt atac la 30 iunie 2022, care a implicat trei rachete Kh-22, a provocat alte distrugeri și victime în Serhiivka.

Ucraina a revendicat prima interceptare reușită a unei rachete Kh-32 în aprilie 2024 și doborârea unui Tu-22M3, ceea ce demonstrează utilizarea continuă a acestor arme în conflict, precum și capacitățile tot mai avansate ale apărării ucrainene.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Olena Zelenska, gest controversat în Serbia. Priviți cum se uită soția președintelui sârb la ea, dar și cum se uită ea la Kuleba!

2 Nu vin vești bune din Ucraina, rușii au pătruns în apărarea de lângă Harkov

3 Rusia, cea mai dementă amenințare la adresa României de când a invadat Ucraina

4 VIDEO Priviți ce face acest soldat ucrainean! / O nouă scenă de film american pe frontul din Ucraina

5 Primul semn major că trebuie să ne pregătim pentru un război lung