VIDEO Iolu: Cioloș nu a decis să nu fie depus la UNESCO dosarul Roșia Montană, ci să fie depus după o hotărâre comună

VIDEO Iolu: Cioloș nu a decis să nu fie depus la UNESCO dosarul Roșia Montană, ci să fie depus după o hotărâre comună

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat joi că premierul Dacian Cioloș a decis ca dosarul Roșia Montană să fie depus la UNESCO doar după o hotărâre comună luată în Executiv, precizând, însă, că acest lucru nu se mai poate din cauza atribuțiilor limitate pe care le are Cabinetul după alegeri. 

"Prim-ministrul Dacian Cioloș nu a luat o decizie ca acest dosar să nu fie depus la UNESCO, ci să fie depus după o hotărâre comună luată în Guvern, ca și în cazul punctului de vedere pe cianuri, trimis Parlamentului. În mod normal, asemenea dosare pot fi depuse și doar cu semnătura ministrului de resort, însă în ceea ce privește dosarul Roșia Montană statul român se află într-un litigiu. Din această cauză, premierul Cioloș ar putea semna un act pentru depunerea dosarului la UNESCO doar după o procedură formală prin decizia întregului Guvern. Din păcate, un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea să facă acest lucru", a precizat Iolu, la finalul ședinței Executivului.

El a spus că a existat o discuție referitoare la acest subiect în cadrul ședinței, împreună cu ministrul Culturii, Corina Șuteu, dar și cu alți miniștri.

"Nu poate exista o decizie sau o semnătură a primului ministru prin care angajează România într-un dosar de o asemenea intensitate în afara unei discuții în Guvern și fără punctele de vedere, obiecțiile și avizele tuturor ministerelor implicate pentru că altfel ar fi o decizie vulnerabilă și atacabilă", a adăugat Liviu Iolu.

Acesta a amintit că dosarul de patrimoniu a fost definitivat pe 9 decembrie, dar o asumare în Guvern printr-o decizie comună se poate face doar printr-un memorandum care nu mai poate fi adoptat pentru că puterile acestui Cabinet au fost limitate după alegeri.

"Angajamentul primului ministru Dacian Cioloș pentru Roșia Montană rămâne neclintit și declarațiile din acest an ale premierului în ceea ce privește protejarea sitului Roșia Montană nu au rămas simple vorbe. A fost operaționalizată unitatea de asistență tehnică pentru Roșia Montană cu scopul de a ajuta la o dezvoltare durabilă a zonei cu fonduri europene și naționale. De asemenea, Guvernul a transmis către Parlament o propunere de moratoriu pentru 10 ani în privința exploatării cu cianuri. Premierul a sprijinit de la bun început înscrierea Roșiei Montane pe lista indicativă a UNESCO pentru recunoașterea ca sit unic în lume și cerut întocmirea dosarului cu argumente solide și ținându-se seama de toate aspectele de patrimoniu, cât și de cele legale", a mai spus purtătorul de cuvânt al Executivului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...