VIDEO Legile justiției PSD, ziua a treia. Numirea procurorilor rămâne la fel ca acum. PSD a votat împotriva propriului amendament....

VIDEO Legile justiției PSD, ziua a treia. Numirea procurorilor rămâne la fel ca acum. PSD a votat împotriva propriului amendament....

Zi scurta vineri la Comisia speciala condusa de Florin Iordache, dar cuprinzatoare. Sedinta de vineri a transat doar chestiunile spinoase, dupa care a intrat in weekend. Astfel, s-a decis ca presedintele sa ramana implicat in numirea si revocarea procurorilor-sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul General, insa rolul i-a fost amputat in ce priveste numirile de la Curtea Suprema.

Prezent la Bruxelles la Summitul Parteneriatului Estic, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis insa celor de la Putere ca lucrurile nu vor ramane asa.

Scandalul nu a lipsit nici vineri. Daca pana acum cele mai multe propuneri controversate au fost facute de UNJR, fapt ce l-a facut pe procurorul general sa aiba o reactie extrem de dura, acuzand o manipulare grosolana a opiniei publice, vineri situatia s-a "extins" si la CSM.

La Comisie a fost prezent Victor Alistar, insa el nu a primit un mandat din partea Consiliului sa fie acolo, insa e cel care a propus ca presedintele sa nu mai aiba dreptul sa refuze numirile in conducerea Inaltei Curti.

Asadar, bilantul a 3 zile de lucru ale Comisiei Iordache: procurorii vor fi la mana politicului iar rolul presedintelui tarii a fost redus pana la acela al unui notar - e nevoie de semnatura lui pe document, dar datele din el raman aceleasi. Ramane implicat in procedura pentru procurorii sefi, insa asta doar pentru ca MCVul prevede avizul Comisiei de la Venetia pentru modificari la acest palier. Oricum, riscul nu a trecut pentru ca PSD va sustine reducerea rolului sefului statului in plenul Parlamentului.

Desfasurarea lucrarilor:

13.59: Sedinta s-a suspendat. Se vor relua dezbaterile luni la ora 10.00, de la art. 56.

13:45 - Steluta Cataniciu de la PSD cere ca presedintele sa nu poata refuza nici propunerile de revocare ale procurorilor sefi, sustinand ca "asa ar fi simetric". I se atrage atentia ca rolul presedintelui nu a fost amputat (inca) la numirea procurorilor sefi, ci doar la conducerea Inaltei Curti.

13.37: S-a votat sa se pastreze art. 54 alin (1) in vigoare in prezent - numirea procurorilor de rang inalt. PSD a votat abrogarea propriei propuneri din initiativa legislativa, ramane forma in vigoare a Legii 303/2004.

De altfel, intreg art. 54 ramane in forma in vigoare in prezent, inclusiv deci si procedura de revocare care se face de catre presedintele Romaniei.

Astfel:

(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

(2) Dispoziţiile art.48 alin.(10) - (12) se aplică în mod corespunzător.

(3) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.

(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art.51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.

13:32 - O reactie rapida a venit de la Klaus Iohannis dupa ce Comisia Iordache a decis ca presedintele sa nu mai poata refuza numirea presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"O sa fie tot felul de chestiuni votate, in tot felul de comisii. Pana la urma, lucrurile trebuie clarificate si trebuie lamurite si o sa ma implic constitutional corect in acest parcurs", a afirmat Iohannis, la Bruxelles, unde participa la Summitul Parteneriatului Estic.

13.00 USR propune suspendarea sedintei pana cand se cere aviza de la Comisia de la Venetia pe acest articol. Robert Cazanciuc (PSD) raspunde ca nu este nevoie de acest daca nu se schimba procedura de numire.

Oana Florea (PSD): "Mai intai trebuie sa ne decidem pe articolul de lege si apoi sa cerem aviz."

Florin Iordache: "Noi ca initiatori am avut o forma, in urma propunerii o sa vedeti textul. Daca textul are modificari majore..."

12.53: Se discuta modificarile la art. 54 - numirile procurorilor sefi - Parchet General, DNA si DIICOT.

12.50. Se pastreaza prevederea ca revocarea presedintelui si vicepresedintilor ICCJ se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea sectiei de judecatori a CSM.

12:50 - CSM a declarat pentru Ziare.com urmatoarele: "Dl Alistar nu are mandat sa reprezinte institutional CSM. Nu va pot spune in ce calitate participa, ca nu stiu, dar nu are mandat sa exprime institutional optiunea, opinia sau amendamente propuse de CSM", a declarat purtatorul de cuvant al CSM, judecatorul Stefan Lucaciuc.

12:48 - Reprezentantele CSM anunta ca Alistar a sustinut propunerea formulata de UNJR, nu cea formulata de CSM. Alistar raspunde: "Eu doar am facut o completare". PSD spune ca deja s-a votat.

12:42 - S-au taiat microfoanele, Predoiu s-a dus langa Iordache si poarta discutii aprinse. USR cere pauza dar Iordache spune ca nu e nevoie.

12.33: S-a adoptat amendamentul CSM: Presedintele Romaniei nu mai poate refuza numirile pentru functiile de presedinte si vicepresedinti ai Inaltei Curti - art. 53 alin 1.

Amendamentul sustinut in comisie de Victor Alistar si inca o reprezentanta CSM a fost votat de toti membrii PSD ALDE prezenti din comisie. Au votat impotriva USR, PNL si UDMR.

12.04 ALERTA 12.04 Se discuta daca presedintele va mai putea refuza, o singura data, numirea propusa de CSM. Cele mai aprinse discutii de pana acum au loc pe aceata modificare, se invoca decizia CCR 375/2005 si Constitutia. CSM vrea ca presedintele sa nu mai poata refuza nici macar o data si motivat numirile la functiile de conducere a ICCJ.

11.57: S-a votat modificarea alin 1 al art 53, presedintele va numi presedintele si vicepresedintii la ICCJ in continuare, insa se schimba conditiile. Forma votata:

"(1) Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani."

11.46 Incep discutiile pe art. 53 care se refera la numirea conducerii Inaltei Curti. Se discuta problema conditionarii numirii de o anumita perioada in care candidatii nu au fsot sanctionati disciplinar anterior numirii.

Iordache: Propun sa propunem varsta de 2 ani a initiatorilor.

UDMR propune 5 ani in loc de 2, asa cum este in prezent in lege.

PNL propune 3 ani, anunta Gorghiu.

11:06 - Judecatorul CSM Bogdan Mateescu atrage atentia pe pagina persoanala de Facebook ca vineri la comisia speciala care modifica Legile Justitiei este prezent Victor Alistar, insa nu a fost desemnat de Consiliu sa participe.

"Cred ca e util sa precizez ca prezenta la comisia parlamentara pentru Legile Justitiei a domnului Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile, nu a fost stabilita de Consiliu. Asadar, dumnealui vorbeste in nume propriu, nicidecum in numele Consiliului Superior al Magistraturii. Voi face o solicitare conducerii consiliului sa precizeze public, institutional si expres chestiunea mandatului acordat", a scris Mateescu pe Facebook.

10.45: La comisie a ajuns si Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile. Alistar a lipsit joi de la comisie. Acesta a fost implicat miercuri intr-un accident rutier, taxiul in care se afla lovind alte autoturisme. Potrivit EVZ, acesta a suferit o fractura la coaste.

10.28: S-a votat o modificare la art. 52 privind judecatorii la ICCJ, propunerea Guvernului asumata de ALDE:

(3) Pot participa la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puţin 3 ani în funcţia de judecător la curtea de apel, au obţinut calificativul „foarte bine” la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani și au o vechime efectivă în funcția de judecător de cel puțin 18 ani. Dispoziţiile art. 44 alin.(2) se aplică în mod corespunzător.

10.01: Stelian Ion (USR) contesta faptul ca UNJR vine si face amendamente ad-hoc, Nicolicea ii cere lui Iordache sa ia masuri, folosind si cuvantul "scandalagiu". Stelian Ion a anuntat ca il va da in judecata pe Nicolicea. "Voi formula o actiune in instanta pentru limbaj licentios" a spus el. Senatoarea PNL Alina Gorghiu si Stelian Ion se cearta cu Nicolicea.

09.55 S-au reluat discutiile pe articolul 51 (sunt in total 106 articole, in acest moment nr de pagini al documentului a crescut la 534). Dana Garbovan doreste modificarea acestuia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale