VIDEO Liderii USR povestesc ce-au vorbit cu Proasta la guvern. Vă dați seama cât cred ei în moțiunea de cenzură dacă în ziua depunerii au legitimat sluga lui Dragnea...
Liderii USR povestesc ce-au vorbit cu Proasta la guvern. Vă dați seama cât cred ei în moțiunea de cenzură dacă în ziua depunerii au legitimat sluga lui Dragnea...
Președintele USR, Dan Barna, a declarat vineri, la finalul unei întâlniri la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, că cei doi oficiali guvernamentali i-au dat asigurări că ”nu intenționează și nu au în discuție” în acest moment o eventuală ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea.
”Apropos de amnistie și grațiere. Am adus în discuție acest subiect și atât doamna premier, cât și ministrul Justiției au fost foarte fermi spunând că nu intenționează și nu au în discuție în acest moment o astfel de ordonanță sau o astfel de reglementare. Lucrul a fost foarte clar, explicit, repetat de vreo două-trei ori ca să nu fie niciun fel de echivoc”, a declarat Dan Barna.
„Am avut o întâlnire, am fost însoțit de Stelian Ion, Cristian Ghinea și Vlad Gheorghe. A fost o discuție consistentă, am stat aproximativ 80 de minute, a participat și ministrul Justiției. I-am transmis direct premierului și am transmis punctul de vedere USR că emiterea unei OUG pe justiție ar crea în România o criză de imagine și o criză socială fără precedent care ar acoperi președinția Consiliului UE (...) Dacă Guvernul își asumă o ordonanță, va fi mereu vulnerabil pe acest subiect (...) Am solicitat ca pentru cele 6 luni Guvernul să nu emită OUG și să închidă subiectul”, a declarat Dan Barna.
„Am avut o dispută juridică cu ministrul Justiției”, a adăugat deputatul USR Stelian Ion.
Președintele USR, Dan Barna, alături de deputații Stelian Ion și Cristian Ghinea și de juristul Vlad Gheorghe, a discutat vineri, la Palatul Victoria, cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor penale, anunțată de conducerea PSD la începutul acestei săptămâni.
Întâlnirea a avut loc la solicitarea liderului USR, Dan Barna, care i-a cerut premierului ”o audiență în regim de urgență”.
Întâlnirea a durat aproape o oră și jumătate, iar Dan Barna a caracterizat-o drept una ”consistentă”.
”I-am transmis doamnei prim-ministru punctul de vedere al USR că în acest moment emiterea unei ordonanțe de urgență pe Justiție ar creea în România o criză de percepție și socială fără precedent, care ar acoperi cu totul preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene. Am accentuat că România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziție de politică externă pe care a avut-o de la crearea Principatelor pe vremea lui Cuza. Performanța va fi umbrită de subiectul unei ordonanțe de urgență (…) Am fost foarte fermi și foarte expliciți solicitându-i să nu emită o astfel de OUG”, a declarat Barna la finalul întrevederii de la Guvern.
„Am avut o întâlnire, am fost însoțit de Stelian Ion, Cristian Ghinea și Vlad Gheorghe. A fost o discuție consistentă, am stat aproximativ 80 de minute, a participat și ministrul Justiției. I-am transmis direct premierului și am transmis punctul de vedere USR că emiterea unei OUG pe justiție ar crea în România o criză de imagine și o criză socială fără precedent care ar acoperi președinția Consiliului UE (...) Dacă Guvernul își asumă o ordonanță, va fi mereu vulnerabil pe acest subiect (...) Am solicitat amânarea cu cel puțin 6 luni a acestei OUG și am solicitat guvernului să nu intre în jocul lui Liviu Dragnea. I-am spus premierului că vom avea problemă mare de credibilitate în 2019, cum putem fi arbitrul UE în aceste condiții?”, a declarat Dan Barna.
Întâlnirea dintre delegația USR și reprezentanții Guvernului a avut loc după ce liderul Uniunii i-a transmis marți o solicitare în acest sens premierului Viorica Dăncilă:
„În atenția doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă,
Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România vă solicită în regim de urgență o audiență pentru a discuta despre planul Guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
Juriștii grupului USR au realizat o analiză asupra modificărilor recente ale legislației penale care deși au fost declarate constituționale de către judecătorii Curții Constituționale, nu sunt oportune și vor pune în pericol siguranța națională.
Nu există nicio urgență pentru a modifica legislația penală prin OUG, ambele coduri trebuie dezbătute în Parlament, așa cum este normal într-un stat democratic.
Vă reamintim că Uniunea Europeană și în special Comisia de la Veneția au recomandat României ca legile de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală să fie dezbătute cu specialiștii în domeniu și întreaga societate civilă.
Audiența pe care o solicităm are ca scop prevenirea unei ordonanței de urgență care va produce efecte grave imediat după adoptare. Această ordonanță ar fi neconstituțională, în condițiile în care modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală sunt încă în dezbatere în Parlament.
Vă rugăm să acceptați întrevederea propusă și să ne anunțați momentul și locul convenabile. Avem încredere că Premierul României, în ierarhia priorităților sale, așează întotdeauna pe primul loc cetățenii și nevoile acestora și respectă Constituția.”
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi la Bruxelles, referitor la anunțul privind o Ordonanță de Urgență pentru modificarea codurilor penale, că ”Guvernul nu poate legifera prin OUG pe o speță care e în procedură uzuală în Parlament”.
”Pur și simplu nu se poate, există practica Curții Constituționale care a spus că e neconstituțională o astfel de practică”, a mai spus președintele Iohannis.
Și procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Anca Jurma, a declarat joi că un act normativ de o importanţă atât de mare cum este Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, „mai degrabă decât adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă”.
„Nu e competenţa noastră să discutăm despre modul în care legile sunt adoptate în România, doar pot să-mi exprim opinia personală, în sensul că un act normativ de o importanţă atât de mare, cum este un cod penal, ar trebui dezbătut în Parlament, mai degrabă decât adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă (…), repet, nu sunt constituţionalist şi noi va trebui să aplicăm legea aşa cum se va adopta”.
În schimb, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a adus ca argument în favoarea adoptării unei ordonanțe de urgență o decizie a curții Constituționale din 2009.
”Există jurisprudenţa Curții Constituționale încă din 2009, care spune aşa «se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă în vederea traspunerii unei directive europene pentru evitarea procedurii de infringement», ceea ce înseamnă că aproape ne putem întoarce la ceea ce anul trecut la Ministerul Justiţiei am propus”, a spus Toader (detalii aici).
O altă decizie a Curții Constituționale însă, din 2010 (decizia 1431/2010), interzice Guvernului să intervină în procedura de legiferare a Parlamentului atunci când o lege se află în dezbatere în stadiu final, explicând că, dacă Executivului i s-ar permite acest lucru, atunci el s-a transforma în autoritate legiuitoare, contrar prevederilor constituționale (detalii aici).
Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” au cerut miercuri guvernului printr-un comunicat să renunțe la intenția de a da ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.
Cele trei organizații din justiție arată că un asemenea proiect ar putea să afecteze capacitatea instituțională de luptă împotriva infracționalității, inclusiv pentru recuperarea prejudiciilor, și poate pune în pericol valori sociale fundamentale într-un stat de drept (detalii aici).
Comitetul Executiv (CEX) al PSD a decis luni în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanță de urgență Codurile penale, mai exact acele prevederi declarate constituționale de către CCR, potrivit unui anunț făcut de premierul Viorica Dăncilă, confirmată de Liviu Dragnea și Tudorel Toader.
Întrebată dacă a existat o discuţie despre adoptarea unei ordonanţe de modificare a codurilor, premierul a spus: „Da, a existat o astfel de discuţie în cadrul CEX. În unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanţă de urgenţă.Mai multe detalii în acest sens, pentru că ţine de aspecte de natură juridică, va da ministrul Justiţiei”