VIDEO LIVETEXT Iranul publică primele imagini cu atacul asupra trupelor SUA și susține că a ucis cel puțin 80 de americani. Trump: Totul este bine! Avem cea mai puternică armată din lume

VIDEO LIVETEXT Iranul publică primele imagini cu atacul asupra trupelor SUA și susține că a ucis cel puțin 80 de americani. Trump: Totul este bine! Avem cea mai puternică armată din lume

Televiziunea de stat din Iran susține că cel puțin 80 de ”teroriști americani” au fost uciși în urma atacului cu 15 rachete lansate de Teheran asupra bazelor militare ale SUA din Irak, afirmând că niciuna dintre rachete nu ar fi fost interceptate, scrie Reuters. Trump susține însă că ”totul este bine” și că SUA au cea mai puternică armată din lume.
 
10.25: Ambasada SUA în Iordania și-a avertizat personalul să rămână acasă. ”Personalul ar trebui să evite orice ieșire care nu este esențială, inclusiv să nu-și mai ducă copiii la școală”.

De asemenea, personalul este sfătuit să fie în stare de alertă în locurile frecventate de turiști și să aibă în permanență documentele la ei.

10.01. Armata irakiană susține că au fost lansate 22 de rachete balistice, dintre care două nu și-au atins ținta. Oficialii irakieni mai susțin că nu au suferit niciun fel de pierduri.
 
9.19: Liderul suprem iranian Ali Khamenei susține acum un discurs în orașul Qom, în cadrul unei ceremonii de comemorare a masacrului din 1978, când protestatarii au fost uciși de forțele de securitate ale șahului, înlăturat în cele din urmă de la putere.

El îl laudă pe generalul Qasem Soleimani. Discursul este transmis de televiziunea de stat de la Teheran.

9.12: Ministrul de externe al Marii Britanii Dominic Raab a condamnat atacurile cu rachete balistice asupra bazelor militare din Irak care adăpostesc militari ai colaiției internaționale, condusă de SUA, inclusiv britanici.

Raab a mai spus că este îngrijorat în legătură cu informațiile privind daunele și folosirea rachetelor balistice. ”Cerem Iranului să nu repete aceste atacuri periculoase și iresponsabile și, în schimb să caute detensionarea situației”, a spus el.
 
9.03: Un cutremur de 4,5 grade a avut loc în Iran, în apropierea centrale nucleare USGS, potrivit AFP.
 
8.51 Șeful Statului Major de la Teheran, generalul Mohammad Baqeri, a amenințat SUA că riposta Iranului va fi și ”mai puternică și mai zdrobitoare” dacă americanii vor răspunde după atacul cu rachete balistice, transmite CNN.
 
”Astăzi a venit vremea ca oficialii americani slabi să înțeleagă puterea Republicii Islamice și să opteze pentru a metodă pentru ca armata sa de teroriști să părăsească regiunea”, a declarat generalul, potrivit sursei citate.
 
8.49 Președintele Iranului, Hassan Rouhani, va transmite un mesaj către națiune, potrivit televiziunii de stat, citată de Reuters. Nu se știe exact ora la care acesta va fi transmis.
 
8.35 Ministrul de externe de la Teheran, Javad Zarif, a susținut, după atacul atac masiv cu rachete balistice asupra forțelor conduse de SUA în Irak, că Iranul nu vrea război, dar se va apăra împotriva oricărei agresiuni. El sugerează că baza aeriană al-Asad a fost atacată pentru că de acolo ar fi decolat drona americană care l-a ucis vineri, la Bagdad, pe puternicul general iranian Qassem Soleimani.
 
Televiziunea de stat din Iran citează un oficial al Gărzilor Revoluționare care susține că Iranul vizează alte 100 de ținte în cazul în care Washingtonul va riposta. Aceeași sursă mai susține că elicopterele și echipamentele militare americane au fost serios afectate de atacurile lansate.

Iranul a dat publicității și primele imagini cu atacul asupra bazelor americane.
 
 
Pe de altă parte, președintele SUA Donald Trump a confirmat atacul asupra a două baze militare, dar a transmis un mesaj potrivit căruia totul este sub control în ceea ce privește situația trupelor americane.
 
Trump preciza că daunele sunt încă evaluate, dar din informațiile de până acum ”totul este bine”.
 
”Totul este bine. Rachetele lansate din Iran asupra a doua baze militare din Irak. Evaluarea daunelor este în desfășurare, dar, până acum, totul este bine! Avem cea mai puternică și bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declarație mâine dimineață”, a transmis Trump pe twitter.
  
 
Iranul a lansat, în cursul nopții de marți spre miercuri, un atac masiv cu rachete balistice asupra forțelor conduse de SUA în Irak, a anunțat Armata americană, ceea ce ar putea declanșa o nouă escaladare a situației în confruntarea dintre Statele Unite și Teheran, transmite Reuters.
 
Atacurile cu rachetă, revendicate de Teheran, intervin la cinci zile după asasinarea, la Bagdad, a puternicului general iranian Qassem Soleimani, din ordinul președintelui american Donald Trump, un raid ce stârnește temeri în lumea întreagă privind o conflagrație regională, în special pe teritoriul Irakului, prins la mijloc între sponsorii săi americani și cei iranieni, notează AFP.
 
Într-un comunicat, Armata americană a informat că Iranul a lansat atacul în jurul orei locale 01.30 și a tras peste 12 rachete balistice asupra a două baze aeriene din vestul Irakului, Ain Al-Asad şi Erbil, care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei. „Este clar că aceste rachete au fost lansate din Iran”, a afirmat un purtător de cuvânt al Pentagonului. Nicio informație cu privire la natura pagubelor sau la eventuale victime nu a fost comunicată.
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Prăbușirea unui dobitoc / Cum a primit Prostul politicii două lovituri năucitoare înainte de parlamentare

2 Augustin Zegrean / Votul pentru șefia Consiliului Legislativ este nul

3 BREAKING USR anunță că nu intră la guvernare cu Orban premier!

4 VIDEO România prădată / Dezvăluiri incredibile despre cum se negociau și se dădeau șpăgile în guvernele PSD

5 ALERTĂ! Ce a apărut în Monitorul Oficial / PSD încearcă validarea lui Iordache la șefia Consiliului Legislativ, …