VIDEO Lovitura asupra bazei aeriene din Crimeea este un „punct de cotitură”/„Nimeni nu a pregătit poporul rus pentru eșecuri de acest gen”

VIDEO Lovitura asupra bazei aeriene din Crimeea este un „punct de cotitură”/„Nimeni nu a pregătit poporul rus pentru eșecuri de acest gen”

Experții cred că Moscova nu era cu siguranță pregătită pentru așa ceva, iar dacă forțele ucrainene au lovit baza aeriană din Novofedorivka, atunci poate fi numit un punct de cotitură, scrie The Telegraph.

Pofesorul de studii strategice de la Universitatea din St Andrews, Philip O'Brien, a spus că acțiunile ucrainenilor sunt „extrem de importante”.

„După ce au demonstrat că sunt capabili să lovească Crimeea, vor extinde și mai mult capacitățile de apărare ale Rusiei. Rusia va trebui să apere un teritoriu mult mai mare în spatele liniei frontului ”, a explicat expertul.

La rândul său, profesorul de studii militare la King's College din Londra, Laurence Friedman a adăugat: „Nimeni nu a pregătit poporul rus pentru eșecuri de acest gen”.

În urmă cu doar câteva săptămâni, vicepreședintele Consiliului Național de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a promis că dacă Ucraina va ataca Crimeea, va veni „ziua apocalipsei”. Și acum, când Kievul pare să fi făcut tocmai asta, lumea a înghețat, așteptând răspunsul Kremlinului. Dacă se confirmă că un atac ucrainean a avut loc în Crimeea, Kremlinul ar putea să-l considere un atac asupra teritoriului rus.

Până acum, au avut loc un număr mic de lovituri ucrainene asupra depozitelor de muniții și combustibil rusești din apropierea graniței. Dar exploziile de ieri au avut loc în fața rușilor care au venit în Crimeea să se odihnească. Experții occidentali în securitate consideră că noile capacități cu rază lungă ale Ucrainei creează probleme foarte mari comandanților ruși în materie de logistică și securitate. Acum vor trebui să apere bazele care se află departe pe teritoriul rus.

Nu este clar ce ar putea face Moscova pentru a escalada războiul. Comandamentul rus are atât de multe probleme. De la începutul lunii iulie, Statele Unite și Marea Britanie au predat armatei ucrainene sisteme HIMARS și M270. Cu ajutorul acestor arme, apărătorii Ucrainei au început să distrugă masiv liniile de aprovizionare rusești, creând probleme care ar putea schimba cursul războiului.

Lovitura asupra bazei aeriene din Crimeea este un „punct de cotitură”

Analistul britanic James Rushton consideră că lovitura asupra bazei aeriene din Crimeea este un „punct de cotitură”.

Margarita Simonian, șefa postului de televiziune Russia Today, și Olga Skabaeva, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare ale postului Rossiya-1, au fost printre primii propagandiști ruși care au reacționat după exploziile de marți de la baza aeriană din Crimeea.

Skabaeva, poreclită „păpușa de fier” a lui Putin, a scris simplu pe canalul său de Telegram că exploziile sunt „deja prea mult”, părând consternată de situație. Margarita Simonian a reacționat și ea scurt la vestea bombardării Crimeii de către forțele armate ucrainene, întrebând „din nou. Unde ești tu linie roșie?”.

Este posibil ca aceasta să facă referire la o declarație făcută de președintele rus Vladimir Putin în luna noiembrie a anului trecut când acesta afirma că extinderea infrastructurii militare a NATO în Ucraina reprezintă o „linie roșie” pentru Rusia.

Deocamdată nu este clar dacă baza aeriană de la Novofedorivka a fost lovită cu atacuri lansate de sistemele HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite sau lansatoarele M270 sosite din Marea Britanie. Baza se află însă la mare distanță de linia frontului.

Însă în mod interesant, atât Skabaeva cât și Simonian par să ignore declarațiile oficiale ale Ministerului Apărării de la Moscova care susține că exploziile de la baza militară au fost cauzate de detonarea unor muniții de aviație.

Armata rusă a mai precizat că nu a avut loc niciun atac și că niciun echipament militar nu a fost avariat.

Noi imagini ale dezastrului produs de exploziile de la aerodromul de lângă Novofedorovka din Crimeea au fost publicate de Nexta, pe Twitter.

Institutul pentru Studierea Războiului a transmis că Rusia neagă că forțele ucrainene au lovit Crimeea pentru a evita admiterea ”ineficienței apărării aeriene ruse”.

Think tankul american a raportat marți că Moscova nu prea are interesul să dea vina Ucrainei pentru exploziile de la baza aeriană controlată de ruși din Crimeea, din motive similare cu cele pentru scufundarea crucișătorului rus Moskva. Ucraina nu a comentat cauza exploziilor, potrivit Kyiv Independent.

Cel puțin 12 explozii de intensitate variabilă au fost auzite, marți, 9 august, în decurs de un minut, au declarat doi martori pentru Reuters. Trei au fost deosebit de puternice.

Ministerul ucrainean al Apărării și consilierul prezidențial Mihailo Podoliak cred că exploziile recente de la o bază aeriană militară a Rusiei, din peninsula Crimeea, ar fi fost provocate de un accident sau greșeală umană. Podoliak a precizat la o conferință de presă, că Ucraina „nu are nimic de a face” cu incidentul.

13 persoane au fost rănite și una a murit în urma exploziilor de la Novofedorivka, a transmis Ministerul Regional al Sănătății din Crimeea, citat de agenția de presă RIA Novosti.

RIA mai relatează că „0 persoană a fost internată în spitalul regional Saki, alți 10 pacienți cu răni ușoare, inclusiv doi minori, au primit îngrijiri medicale în ambulatoriu. Încă două victime au mers la spitalul nr. 6 din Simferopol, fiind ulterior externate”.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihail Podoliak, a negat responsabilitatea Kievului pentru un atac, scrie The Guardian. „Desigur că nu avem nimic de-a face cu asta. Acestea sunt, probabil, mecanisme compensatorii în cadrul managementului lipsit de eficiență al forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, a spus Podoliak într-o intervenție pentru canalul de televiziune online Dojdi.

Podoliak a spus că exploziile ar fi putut avea diverse cauze, de la o detonare accidentală a muniţiei, după cum susţine Ministerul rus al Apărării, până la rezultatul unei gestionări ineficiente.

Cu toate acestea, oficialul ucrainean nu a exclus în totalitate ipoteza unei acţiuni a „partizanilor” care doresc eliberarea Crimeii. „Desigur, oamenii care trăiesc în ocupaţie înţeleg că vremurile ocupaţiei se apropie de sfârşit şi trebuie să-şi arate poziţia. Recuperarea Crimeii este ceva care trebuie să se întâmple”, a mai spus Podoliak.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul video postat în această noapte, a evitat orice referire la exploziile din Crimeea dar a promis, că până la sfârșitul războiului, peninsula va reveni Ucrainei. „Războiul Rusiei (...) a început cu Crimeea, și se va termina cu Crimeea”, a spus Zelenski.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria