VIDEO „Misterul tezaurului românesc din Rusia”, varianta rusească/„De ce în unele lăzi trimise din România la Moscova în loc de lingouri de aur s-au găsit sticle cu vin și chiar lenjerie de damă?”

VIDEO „Misterul tezaurului românesc din Rusia”, varianta rusească/„De ce în unele lăzi trimise din România la Moscova în loc de lingouri de aur s-au găsit sticle cu vin și chiar lenjerie de damă?”

93 de tone de aur și alte valori culturale și istorice. Este ceea ce Rusia trebuie să restituie imediat României. Așa consideră autoritățile române. În ultimul timp, ele cer regulat restituirea acestor obiecte de valoare, se spune în introducerea documentarului. Deputații români din Parlamentul European au cerut chiar țărilor occidentale să elaboreze un act juridic internațional special. Dar despre ce valori este vorba? De ce a refuzat Vladimir Lenin să restituie României rezervele ei de aur? Ce s-a întâmplat cu acest tezaur în Rusia, după care și în Uniunea Sovietică? De ce în unele lăzi trimise din România la Moscova în loc de lingouri de aur s-au găsit sticle cu vin și chiar lenjerie de damă? Este adevărat că prejudiciul adus Uniunii Sovietice de România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial este de câteva ori mai mare decât valoarea terauzului românesc? Până în prezent, ce a restituit Moscova părții române și ce nu? Și cum din cauza acestui tezaur aproape că s-au certat conducătorii URSS-ului și ai României socialiste?

Autorii filmului documentar „Misterul tezaurului românesc din Rusia”, realizat în 2023 de postul de televiziune rus „Zvezda”, încearcă să răspundă la toate aceste și la alte întrebări, în cadrul serialului documentar „Secretele secolului”, condus de prezentatorul Serghei Medvedev.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?