VIDEO Moment istoric: Vila Florica a devenit Muzeul Brătianu

VIDEO Moment istoric: Vila Florica a devenit Muzeul Brătianu

Muzeul Naţional "Brătianu", care are sediul în Vila Florica, fosta reşedinţă a familiei Brătianu din Ştefăneşti, a fost inaugurat duminică, la 145 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal.

La inaugurare a luat parte premierul Ludovic Orban, care a vizitat spaţiile reamenajate ale muzeului.



"De 30 de ani, noi, liberalii, am venit aici la Vila Florica să sărbătorim aniversarea datei de înființare a PNL. Anul trecut baronii PSD ne-au interzis să venim aici și să aniversăm partidul. Și, prin intermediul unui proiect de lege care a readus în proprietatea statului Vila Florica, putem să dăm românilor un loc în care să se întâlnească cu istoria", a spus Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 15 ianuarie legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional "Brătianu". Legea a intrat în vigoare la 1 februarie. Legea a fost inițiată de deputatul PNL Gigel Știrbu, președintele comisiei de cultură.

Muzeul își are sediul în imobilul Vila Florica (ansamblul conacului Brătianu-Florica) din localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş.

Vila Florica de la Ştefăneşti, care a aparţinut familiei Brătianu, a trecut din administrarea Consiliului Judeţean Argeş în subordinea Ministerului Culturii. Instituția este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii, potrivit legii de înființare.

Conform legii, muzeul va avea următoarele obiective: "aducerea în atenţia publicului a figurilor marcante ale familiei Brătianu, a contribuţiei acestora la cultura şi istoria românilor, respectiv formarea României Moderne şi a României Mari; organizarea unui departament de documentare – bibliotecă, care să deţină colecţii de cărţi, publicaţii şi cataloage ilustrând bibliografia privind viaţa şi opera membrilor familiei Brătianu, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alte documente; publicarea de studii, cataloage şi albume, ca rezultat al cercetărilor întreprinse".
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”