VIDEO Orban: Numărul de cetăţeni cu contracte de muncă a scăzut în mai cu 14.000, faţă de perioada similară din 2019

VIDEO Orban: Numărul de cetăţeni cu contracte de muncă a scăzut în mai cu 14.000, faţă de perioada similară din 2019

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că numărul persoanelor cu contract de muncă a scăzut cu 14.000 în luna mai, comparativ cu perioada similară a anului trecut.


"Foarte mulţi analişti, lideri politici din Opoziţie au prevăzut apocalipsa în domeniul pieţei muncii: un şomaj înspăimântător. Chiar am fost acuzaţi de faptul că nu am luat măsuri. Am să vă dau numai câteva date. Pe luna mai, numărul de cetăţeni cu contracte de muncă - nu numărul de contracte de muncă - numărul de cetăţeni cu contract de muncă pe luna mai a anului 2020 a fost mai mic cu doar 14.000 faţă de numărul de români cu contracte de muncă în luna mai 2019, în condiţiile în care aprilie, mai şi iunie sunt lunile în care este estimat să se atingă impactul cel mai mare al crizei economice. Cu toate astea, măsurile pe care le-am adoptat au apărat locurile de muncă ale românilor, iar lucrul ăsta este demonstrat de date, de cifre", a susţinut prim-ministrul, în debutul şedinţei de Guvern.

El a menţionat că peste un milion de români au beneficiat de şomaj tehnic şi aproximativ 70.000 de persoane fizice autorizate de forme de indemnizaţie.

"După datele pe care le avem - evident, ele sunt în curs de evoluţie - până la 750.000 de români beneficiază de măsura activă de plată a 41,5% din salariul brut pentru angajaţii care îşi reiau activitatea în cadrul companiilor în care au lucrat şi care au fost în şomaj tehnic, ceea ce arată că, practic, nu s-au pierdut locuri de muncă foarte multe în domeniile unde au existat restricţii, pentru că, pe lângă aproape 750.000 de români care vor beneficia de această măsura activă, noi am păstrat măsura de plată a şomajului tehnic pentru angajaţii din domeniile care au rămas încă sub restricţie, iar odată cu noile măsuri de relaxare, care vor redeschide activitatea în mai multe domenii, numărul de angajaţi care lucrează în companiile afectate se va reduce şi, cu siguranţă, foarte mulţi dintre cei care încă păstrează şomajul tehnic, odată cu redeschiderea activităţii, îşi vor relua activitatea şi vor beneficia de măsura pe care am decis-o", a spus Orban.

Premierul a menţionat că "există cerere pe piaţa muncii", dar a remarcat şi faptul că "disponibilitatea de mână de lucru nu corespunde întotdeauna" cu cererea.

"Întotdeauna e necesar un proces continuu de training, de învăţare de noi meserii, de reorientare profesională şi aici va trebui să alocăm resurse semnificative, dar cu mecanisme schimbate, în care să nu mai azvârlim cu banii în tot felul de programe - cum au fost POSDRU sau alte programe - ci să îi direcţionăm efectiv spre beneficiari, spre persoanele care urmează să fie angajate şi spre companiile care vor să angajeze", a explicat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”