VIDEO Proasta României, singurul înalt oficial de la Marșul Vieții, boicotat și de polonezi, și de israelieni! S-a călcat pe bombeuri cu ambasadorii!

 Proasta României, singurul înalt oficial de la Marșul Vieții, boicotat și de polonezi, și de israelieni! S-a călcat pe bombeuri cu ambasadorii! Viorica Dancila a marsaluit joi intre Auschwitz si Birkenau, in cadrul editiei din 2019 a Marsului Vietii. Daca in mod normal la acest eveniment participau premieri si sef de stat din intreaga lume, in special din Israel si Polonia, anul acesta Dancila a fost singurul inalt oficial din prima linie.

Majoritatea statelor si-au trimis ambasadori la cea de-a 31-a editie a marsului prin care sunt comemorate victimele Holocaustului.

Absenta altor oficiali importanti a fost remarcata si de presa externa. Times of Israelexplica faptul ca situatia a aparut dupa ce, in 2018, tensiunile dintre Polonia si Israel au escaladat cand Varsovia a adoptat o lege controversata prin care oricine sustinea ca Polonia ar avea o responsabilitate in Holocaust putea fi amendat sau chiar pedepsit cu inchisoarea.

Dupa critici dure, legea a fost amendata, insa tensiunile au ramas si au fost amplificate din nou anul acesta cand ministrul de Externe israelian Yisrael Katz a spus ca polonezii sunt "alaptati inca din pruncie cu antisemitism". Oficialii polonezi au cerut sa le fie prezentate scuze, insa acestea nu au venit nici pana astazi.

Astfel, daca anul trecut i-am vazut in prima linie pe presedintele polonez Andrzej Duda, presedintele israelian Reuven Rivlin, sefii armatei, Mosadului sau politiei din Israel, acum am gasit-o in fruntea coloanei doar pe Dancila. Israelul a fost reprezentat de ambasadorul la ONU Danny Danon si presedintele Agentiei Evreiesti, Isaac Herzog.

De asemenea, au mai participat ambasadorii SUA in Israel, Polonia sau Germania, presedintele Parlamentului din Grecia Nikos Voutsis sau Bartolomeu I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului.

In ce priveste pozitia din care a participat Viorica Dancila, aceasta a explicat, miercuri seara, la Antena3, ca nu reprezinta doar Romania, ci si UE.

"Ca prim-ministru, pe langa reglementarile legislative, cred ca trebuie sa ma implic in desfasurarea unor evenimente, alaturi de domnul ambasador (al Israelului in Romania - n.red.), alaturi de Tova Ben Nun-Cherbis (presedintele Complexului Educational Lauder-Reut - n.red.), de cei care vor sa vina in spatiul public si sa vorbeasca despre istorie, despre ceea ce s-a intamplat, despre lupta impotriva antisemitismului, dar in acelasi timp implicarea mea trebuie sa fie si la nivel european, sa profit de cele sase luni de mandat al presedintie rotative, astfel incat vocea noastra sa fie auzita in toate statele membre ale Uniunii Europene", si-a explicat Dancila participarea.

Amintim ca, de cand Viorica Dancila a ajuns la Palatul Victoria, vizitele oficiale in Israel sau la evenimente organizate de oficiali israelieni in lume s-au intetit. Si la fel si gafele si controversele, daca ne amintim de vizita pe furis de la inceputul anului si, bineinteles, de scandalul mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim.

Pe site-ul Guvernului nu au fost publicate imagini de la mars, ci doar cateva de la vizita la Sinagoga Remuh din Cracovia.

Galerie foto și documente

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!