VIDEO Propagandiștii ruși filmau un atac cu rachete termobarice. La nici un minut de la prima lansare toți au luat-o la fugă

VIDEO Propagandiștii ruși filmau un atac cu rachete termobarice. La nici un minut de la prima lansare toți au luat-o la fugă

Imagini dramatice au apărut vineri pe rețelele sociale, care arată o contralovitură rapidă a artileriei ucrainene asupra unei baterii de rachete termobarice care tocmai lansa un atac. Întâmplarea făcea că exact acolo filma un material o echipă video a rușilor, scrie Hotnews .

Pe imaginile apărute în spațiul public - și care are sigla IZ de la Izvestia Gazeta , un ziar rusesc - se vede un lansator TOS-1 care lansează cu mare zgomot o rachetă termobarică, de presupus spre pozițiile ucrainene. Un lansator TOS-1 are o rază de bătaie de circa 5 km, iar un TOS-1A bate până la 10 km.

Lansarea e filmată, iar imediat apare în cadru un militar - judecând după uniformă și echipamentul de pe el - cască de protecție militară, vestă antiglonț cu camuflaj militar și o stație de comunicații. Pe video însă apare un nume și o poziție: Semyon Eremin, corespondent. În descrierea de pe Rutube a canalului Izvestia Semyon Eremin este denumit „comandantul militar al Izvestia”.

În video acesta începe să vorbească despre lansator și arată spre capul său unde poartă echipamente de protecție la urechi.

La nici 50 de secunde după lansarea rachetei termobarice, când militarul din cadru încă vorbea despre efectele demoralizatoare asupra inamicului ale loviturilor termobarice, are loc o explozie în imediata apropiere, iar toată lumea din jur - militarul din cadru, cel puțin un cameraman cu un trepied și ceilalți soldați din jur, o iau la fugă spre niște copaci din jur.

Imediat după, pare să aibă loc o explozie foarte aproape de lansatorul de termobarice , urmată foarte rapid de o lansare în rafală a unor rachete termobarice. Toți cei din grup o iau la fugă din acea zonă, pe un drum de pământ spre o mașină.

În timp ce au ajuns la mașină și își urcau bagajele în ea, se aud alte lovituri de artilerie care cad în jur.

Ca un element de culoare, mașina folosită este un Renault (Dacia) Duster.

Ce sunt armele termobarice

Cunoscute și sub denumirea de bombe de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, armele termobarice sunt un tip de muniție ce funcționează în două etape.

În cadrul primei etape sunt dispersați aerosoli alcătuiți dintr-un material foarte fin. În a doua acest nor de particule dispersate este aprins, creând o „minge de foc”, o undă de șoc uriașă și un vid care poate aspira tot oxigenul din aerul înconjurător, motiv pentru care sunt denumite și bombe cu vid.

Unda de șoc produsă de acestea poate dura semnificativ mai mult decât cea cauzată de explozivi convenționali și poate incinera corpul uman.

Ele sunt mai puternice decât munițiile convenționale puternic explozive de dimensiuni comparabile, au mai multe șanse să omoare și să rănească oameni în buncăre, adăposturi și să ucidă și să rănească într-un mod deosebit de brutal pe o zonă largă.

Forțele armate ruse sunt suspectate că au folosit acest tip de armament în Cecenia și Siria, dar și că le-au pus la dispoziția separatiștilor pro-ruși ce luptau în Donbas încă din 2014.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria