VIDEO Rareș Bogdan, pledoarie pentru transparența și integritatea UE în plenul Parlamentului European

VIDEO Rareș Bogdan, pledoarie pentru transparența și integritatea UE în plenul Parlamentului European

Dreptul publicului de a avea acces la documentele instituțiilor Uniunii Europene este consacrat în tratate și în Carta drepturilor fundamentale și este indisolubil legat de natura democratică a acestora, a afirmat luni, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL, PPE).

Lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, Rareș Bogdan a susținut luni seară o intervenție în calitate de raportor al dosarului privind accesul public la documente pentru perioada 2016-2018, relatează Caleaeuropeana.ro.

În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să depună eforturi pentru a atinge cele mai înalte standarde de transparență, responsabilitate și integritate, aceste principii fiind fundamentale pentru a promova buna guvernanță și pentru a asigura o mai mare deschidere în ceea ce privește funcționarea sa și modul în care se derulează procesul său decizional.

“Nu trebuie omis faptul că transparența are potențialul de a reduce euroscepticismul. Am să mă explic: Pe piața campaniilor de denigrare a euro sistemului există forțe care stimulează frustrările unor cetățeni. Cum anume? Inducându-le sentimentul că o elită economică profită de vulnerabilitățile unor state, categorii profesionale, pentru a face averi pe seama sărăciei. Cum anume? Spunându-le că niște politicieni fără Dumnezeu vor să stăpânească lumea. Din aceste motive, a le explica cetățenilor UE cum sunt investiți banii lor, unde ajung, de ce, pe ce criterii de prioritate, reprezintă o metodă sinceră și simplă de a întări solidaritatea europeană. Iar unitatea noastră este puterea noastră”, a explicat el.

Potrivit lui Rareș Bogdan, un nivel ridicat de transparență a procesului legislativ le oferă cetățenilor europeni, mass-mediei și societății civile posibilitatea să tragă la răspundere reprezentanții aleși dar și guvernele.

“De aceea, la baza oricărei decizii prin care se refuză accesul public la documente trebuie să stea excepții prevăzute de legislație și definite în termeni clari, însoțite de justificări fundamentate și concrete, care să le permită cetățenilor să înțeleagă de ce le-a fost refuzat accesul și să se prevaleze în mod eficient de căile de atac pe care le au la dispoziție. O abordare mai pro activă ar însemna nu numai un pas înainte pe calea transparenței, dar ar preveni și litigiile inutile, care înseamnă bani și costuri pentru toate părțile”, a mai spus acesta.

Bogdan a pledat pentru ca instituțiile și agențiile să aibă o abordare comună în ceea ce privește accesul la documente, să exploreze și să dezvolte în mod constant noi metode pentru a obține o transparență maximă.

“Pe această cale, reiterăm încă o dată solicitarea adresată Consiliului de a-și alinia metodele de lucru la standardele unei democrații parlamentare și participative, astfel cum se prevede în tratate. Consiliul trebuie să fie la fel de responsabil și de transparent ca și celelalte instituții!”, a spus eurodeputatul PNL.

Liderul delegației române din grupul PPE a reamintit că transparența și accesul neîngrădit la documentele deținute de instituții trebuie să constituie o regulă, în conformitate cu Regulamentul nr. 1049/2001 și a deplâns faptul că revizuirea acestui regulament este blocată de mai mulți ani.

Este imperios necesar ca toate părțile implicate să reia acest proces și să continue să lucreze la revizuire pentru a adapta dispozițiile regulamentului la Tratatul de la Lisabona și pentru a garanta că domeniul de aplicare se extinde la toate instituțiile și agențiile Uniunii”, a subliniat Bogdan.

“În încheiere, doresc să subliniez că societățile democratice deschise depind de capacitatea cetățenilor de a avea acces la o gamă largă de surse de informații ce pot fi verificate, astfel încât să-și poată forma un punct de vedere asupra diverselor subiecte și că accesul la informații publice sporește responsabilitatea în procesul decizional pentru cei 430 de milioane de cetățeni europeni“, a conchis Rareș Bogdan.

Articolul 15 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că cetățenii europeni și persoanele care își au reședința în Uniunea Europeană au drept de acces la documentele instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii, indiferent de suportul pe care se află aceste documente.

Dreptul de acces la documente este o componentă esențială a punerii în aplicare a politicii de transparență de către instituțiile europene. Normele privind accesul public la documente sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1049/2001.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…

5 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee