VIDEO Reintrarea în atmosferă a unei rachete chineze urmărită îndeaproape de Pentagon

VIDEO Reintrarea în atmosferă a unei rachete chineze urmărită îndeaproape de Pentagon

Pentagonul a informat miercuri că urmăreşte racheta chineză care urmează să facă în acest weekend o intrare necontrolată în atmosferă, cu riscul de a se prăbuşi într-o zonă populată, notează AFP.



Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, "a fost informat şi ştie că, în orice moment, Comandamentul Spaţial urmăreşte aceste resturi de rachetă", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

China a lansat joi primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Corpul rachetei care urmează să aterizeze în următoarele zile şi nimeni nu ştie unde.

"Este aproape întreg corpul rachetei, dacă am înţeles corect. Este aproape intact", a adăugat el, precizând că reintrarea în atmosferă este programată "în jurul zilei de sâmbătă".

După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze planeta pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, punctul său de cădere.

Foto: (c) Ju Zhenhua/Xinhua


Este posibil ca acesta să se dezintegreze la intrarea în atmosferă, lăsând doar resturi limitate să se prăbuşească. Iar dacă rămâne întreagă, planeta fiind compusă din 70% apă, există şanse mari ca racheta să se prăbuşească în mare, dar nu este sigur. S-ar putea prăbuşi într-o zonă locuită sau peste o navă.

Întrebat despre posibilitatea ca resturile spaţiale să fie distruse dacă sunt ameninţate zone terestre, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a răspuns că este "prea devreme" pentru a spune asta.

"O urmărim. O urmărim cât de aproape putem", a spus el. "Dar este prea devreme pentru a şti unde va merge şi dacă este ceva de făcut", a adăugat John Kirby.

Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe Pământ. În aprilie 2018, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul ar fi scăpat de sub control. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria