VIDEO Transmisie în direct: Regele Mihai I va fi înmormântat astăzi, la Curtea de Argeș

VIDEO Transmisie în direct: Regele Mihai I va fi înmormântat astăzi, la Curtea de Argeș

Dupa cateva zile in care zeci de mii de romani si-au luat adio de la regele Mihai, a venit si momentul in care acesta va fi dus la Curtea de Arges, unde va fi inmormantat. Sicriul cu trupul regelui Mihai, care a murit pe 5 decembrie, la resedinta sa din Elvetia, va fi dus la Curtea de Arges cu Trenul Regal.

11:28 - Pe traseul cortegiului funerar sunt mii de romani care aplauda si striga Regele Mihai in momentul in care sicriul ajunge in dreptul lor.

11:20 - Cortegiul funerar pleaca din Piata Palatului Regal Catedrala Patriarhala. Cortegiul arata astfel:

Militarul cu crucea
Soborul de preoti al Bisericii Ortodoxe Romane
Afetul de tun tras de vehiculul militar
Familia Regala a Romaniei, in urmatoarea ordine:
Custodele Coroanei si Principele Radu
Principesa Elena, doamna Irina Walker, Principesa Sofia, Principesa Maria
Alteta Sa Imperiala si Regala Georg Friedrich al Prusiei, Altetele Lor Imperiale si Regale Dominic si Emanuella de Habsburg, dl. si dna. Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, Baronul Hanns von Holzhausen si Baroneasa Alexandra von Holzhausen
Muzica Militara
Detasamentul de 58 militari ai Fortelor Terestre
Detasamentul de 58 militari ai Fortelor Aeriene
Detasamentul de 58 militari ai Fortelor Navale
Detasament de elevi ai Colegiului National Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza.

11:17 - Miile de oameni striga "Monarhia salveaza Romania" si "A murit regele traiasca regele". Acestia continua cu "Jos comunismul".

11:14 - Sicriul cu trupul Majestatii Sale este asezat pe un afet de tun, ce va fi tras de un vehicul militar. Miile de oameni aplauda si striga "Regele Mihai" in timp ce militarii asaza sicriul pe afetul de tun.

11:10 - Slujba din Piata Regelui este incheiata cu al treilea semnal de trompeta.

11:00 - Se aude din nou un semnal de trompeta, care marcheaza inceperea ceremoniei religioase si militare.

10:59 - Sicriul a fost asezat pe catafalc.

10:54 - In timp ce sicriul este scos din palat bat clopotele de la toate bisericile din imprejurimi si s-a auzit un semnal de trompeta unic.

10:52 - Sicriul cu regele Mihai este scos din palat si asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal. Pe sicriu este asezata coroana regala. In spatele militarilor care scot sicriul merg principesa Margareta si Radu Duda.

 10:47 - Mii de oameni se afla in Piata Regelui si asteapta ca sicriul sa fie scos din Palatul Regal. Unii dintre ei, cu lacrimi in ochi, flutura drapelul Romaniei.

Ziua va incepe cu un scurt serviciu religios care va fi oficiat in Sala Tronului de la Palatul Regal. Apoi, sicriul va fi urcat pe un afet de tun si se va forma un cortegiu funerar, care va merge pe jos, pe traseul Piata Palatului Regal - Calea Victoriei - Splaiul Independentei - Piata Unirii - Intrarea pe Dealul Mitropoliei, iar la Catedrala Patriarhala va avea loc slujba de inmormantare.

De aici, regele Mihai va fi dus la Gara Regala Baneasa, pe ruta Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Arcul de Triumf, Sos. Kiseleff, Sos. Bucuresti-Ploiesti si apoi va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucuresti la Curtea de Arges.

 10:36 - Fostul principe Nicolae asista plangand la momentul ultimei plecaciuni a reprezentantilor cultelor.

10:34 - Reprezentantii mai multor culte religioase fac ultima plecaciune in fata regeleui.

10:30 - In timp ce in Sala Tronului familia regala asista cu ochii in lacrimi la slujba, in Piata Regelui se aduna tot mai multi oameni care vor sa fie martori ai momentului in care regele Mihai va fi scos pentru ultima data din palat.

10:20 - Un sobor de preoti si ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane au venit in Sala Tronului si au inceput slujba religioasa.

10:15 - Sunt ultimele momente de garda la catafalc. Conform protocolului, de garda stau in permanenta patru militari. Acum, acestora li se alatura cate patru personalitati dintre cei prezenti in Sala Tronului. Toti cei prezenti se asaza langa catafalc si stau cateva minute alaturi de militari.

10:10 - Rand pe rand cei prezenti merg in fata catafalcului pentru a-si lua ramas bun de la rege.

10:12 - In sala mare din Palatul Regal se afla langa sicriul regeleui Mihai membrii familiei, cele cinci fiice in primul rand, in al doilea principele Nicolae. Pe partea cealalta sa afla oficialitatile si membrii familiilor regale straine. In apropierea printului Charles se afla si regele Juan Carlos I al Spaniei.

Ora 10.03. Sala Tronului - Reprezentantii cultelor religioase aduc un ultim omagiu Regelui Mihai.

 09.51: Presedintele Romaniei a sosit la Palatul Regal.

09.49: Printul Charles al Marii Britanii a ajuns la Palatul Regal.

Ora 09.47 Premierul Mihai Tudose, Liviu Dragnea, Dacian Ciolos, Calin Popescu Tariceanu au ajuns si ei la Palatul Regal pentru a-si prezenta condoleantele pentru decesul Regelui

La ora 10.25, in Sala Tronului - Slujba religioasa de 10 minute oficiata de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti.

Ora 10.35 - 10.43. Piata Palatului Regal - Iesirea participantilor din Sala Tronului in Piata Palatului Regal.

Ora 10.45. Piata Palatului Regal - Iesirea sicriului (cu stindardul regal si Coroana de Otel) din Palatul Regal spre Piata Palatului, in urmatoarea ordine: semnal de trompeta unic, un soldat care poarta crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei si Alteta sa Regala Principele Radu. Sunt interpretate marsuri funebre. Incep sa traga clopotele de la toate bisericile din imprejurimi.

Ora 11.00. Piata Palatului Regal - Al doilea semnal funerar de trompeta marcheaza inceperea ceremoniei religioase si militare.

Ora 11.00. Piata Palatului Regal - Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti.

Ora 11.10. Piata Palatului Regal - La incheierea serviciului religios, fara ca nimeni sa-si paraseasca locurile, este dat al treilea semnal funerar de trompeta.

Ora 11.10 - 11.20. Piata Palatului Regal - Afetul de tun tras de un vehicul militar vine incet spre catafalc. Muzica militara incepe sa cante marsuri funebre. Cei opt militari din Brigada 30 Garda iau sicriul de pe catafalc si il asaza pe afetul de tun. Alt militar ia crucea si se deplaseaza in fata afetului de tun. Dupa ce au pus sicriul pe afetul de tun, soborul de preoti se grupeaza in spatele crucii si in fata afetului de tun.

Ora 11.10 - 11.20. Piata Palatului Regal - In acest interval orar, simultan cu purtarea sicriului catre afet, Muzica Militara urmata de trei detasamente ale MapN (58 de militari de la Fortele Terestre, 58 de militari de la Fortele Aeriene si 58 de militari de la Fortele Navale) se asaza in formatie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului maresal al Armatei Romane, comandant suprem al Armatei Regale in al Doilea Razboi Mondial.

Ora 11.25. Piata Palatului Regal - Imediat ce convoiul s-a format, se pune in miscare. Se trag clopotele de la bisericile din imprejurimi.

Ora 11.30 - 12.45 - Cortegiul funerar traverseaza Piata Palatului Regal si se indreapta pe Calea Victoriei pana la Piata Natiunilor Unite apoi vireaza la stanga pe Splaiul Independentei si apoi, dupa Palatul de Justitie vireaza la dreapta pe Splaiul Independentei pana la intrarea pe Dealul Patriarhiei.

Ora 12.40 - 12.45. Catedrala Patriarhala - Sosirea in piateta Catedralei Patriarhale. Intrarea in catedrala se face in urmatoarea ordine: militarul cu crucea, soborul de preoti, militarii cu sicriul, Familia Regala.

Ora 12.50 - 14.00. Catedrala Patriarhala - Slujba de inmormantare oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Ora 14.00. Catedrala Patriarhala - Familiile Regale straine, demnitarii straini si romani ies din Catedrala si asteapta sicriul. Iesirea din catedrala se va face in urmatoarea ordine: militarul cu crucea, PF Daniel si soborul de preoti, militarii cu sicriul, Familia Regala.

Ora 14.00 - 14.05. Catedrala Patriarhala - Cortegiul va parcurge traseul pe jos pana la clopotnita, unde vor astepta masinile funerare. In prima masina va fi introdusa Coroana de Otel, iar in cea de-a doua masina vor fi introduse sicriul (cu stindardul regal) si crucea.

Ora 14.05 - Cortegiul funebru porneste spre Gara Regala Baneasa pe traseul Piata Unirii - Piata Universitatii - Piata Romana - Piata Victoriei - Piata Charles de Gaulle - Arcul de Triumf - Bd. Kiseleff - Gara Baneasa.

Ora 14.35. Gara Regala Baneasa - La Gara, militarii Brigazii 30 Garda preiau sicriul si crucea si parcurg drumul prin interiorul garii pana pe peron, unde Jandarmeria Romana in uniformele de ceremonie va da onorul si va intona marsuri funebre pana la introducerea sicriului in vagonul mortuar.

Ora 17.30. Gara din Curtea de Arges - Trenul Regal soseste in Gara din Curtea de Arges. Militarii Brigazii 30 Garda, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul si crucea. Semnal scurt de trompeta, urmat de marsuri funebre. Militarii parcurg peronul garii. Familia Regala va urma sicriul, in ordinea de precadere. La iesirea din gara, se vor afla in fata, Garda de Onoare si Muzica Militara. Vor fi introduse sicriul si apoi crucea in masinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Arges.

Ora 17.50. Catedrala din Curtea de Arges - Sosirea la Catedrala. Coborarea sicriului din masina mortuara purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat in Catedrala Manastirii Curtea de Arges.

Ora 17.50 - 18.20. Catedrala din Curtea de Arges - Slujba de inhumare in Catedrala oficiata de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Targovistei si Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului si IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alaturi de un sobor de preoti.

Ora 18.20 - 18.30. Catedrala din Curtea de Arges - Militarii intra si preiau sicriul si crucea si se deplaseaza catre Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala urmati de cortegiul funerar. In Catedrala va intra doar Familia Regala romana.

Ora 18.40. Noua Catedrala din Curtea de Arges - In momentul coborarii sicriului in cripta, militarii ies din Catedrala. In acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de catre Brigada 30 Garda. Pe acest moment vor fi intonate Imnul National si Imnul Regal.

Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Arges - Semnalul de trompeta - Stingerea- Incheierea ceremoniei funerare.

In afara de Familia Regala a Romaniei, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franta, Prusia, Italia si Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria si Germania, Familia Mare Ducala de Baden, Familia Regala de Wurttemberg si Familia Princiara de Ligne.

La funeraliile Nationale ale Regelui fi prezenti:

Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei

Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei

Alteta Sa Regala Marele Duce de Luxemburg

Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei

Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei

Alteta Sa Regala Principele de Wales

Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor

Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor

Alteta Sa Regala Principesa Muna a Iordaniei

Alteta Sa Regala Principesa Astrid a Belgiei

Alteta Sa Regala Principele Lorenz al Belgiei

Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Alexandru II al Serbiei

Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Ecaterina a Serbiei

Alteta Sa Regala Ducele de Braganza

Alteta Sa Imperiala si Regala Principele Georg al Prusiei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Karl al Austriei








Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia