VIDEO Ungaria, a treia zi de proteste împotriva „legii sclaviei” și a controlului politic asupra justiției
Ungaria, a treia zi de proteste împotriva „legii sclaviei” și a controlului politic asupra justiției.
Ora 21.10: Imaginile transmite de Index,hu pe Facebook arată pâlcuri mari, de sute de oameni, venind pe marile bulevarde spre centrul Budapestei.
————
Vineri seară, Budapesta e scena unui nou protest, al treilea la rând, împotriva unei legi promovate de partidul premierului Viktor Orban, lege care flexibilizează timpul de lucru suplimentar, transmite Index.hu. Protestatarii s-au strâns din nou în fața Parlamentului și strigă sloganuri împotriva premierului Viktor Orban și a partidului său, Fidesz.
*** Protestele de miercuri și joi au avut și momente violente, cu înfruntări între manifestanți și forțele de ordine. 34 de participanți au fost reținuți miercuri, alți 16 joi, pentru vandalism, furt și încălcarea legii adunărilor publice.
Legea, votată miercuri de Parlament la inițiativa partidului majoritar Fidesz, a fost denumită de opoziție ”legea sclaviei”. Legea creşte semnificativ numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an – adică echivalentul a două luni de muncă. De asemenea, se extinde la trei ani perioada de plată a acestor ore, faţă de maxim un an în prezent.
Opozanţii văd în ea rezultatul presiunii exercitate de giganţii germani din industria auto, piloni ai economiei din Ungaria, în favoarea flexibilizării timpului de lucru într-un context de deficit acut de forţă de muncă în ţară.
Manifestanții protestează și împotriva unei alte legi controversate, votată tot miercuri, care creează noi instanţe de justiţie administrativă. Aceste jurisdicţii vor trebui să se ocupe de dosare sensibile, cum ar fi licitaţiile publice sau litigiile electorale. Potrivit criticilor acestei legi, noua ordine juridică va aduce atingere principiului separării puterilor, deoarece îi dă ministrului justiţiei un rol preponderent în numirea judecătorilor viitoarei Curţi Administrative Superioare. Legea constituie „o nouă ameninţare gravă la adresa statului de drept în Ungaria”, afirmă filiala ungară a ONG-ului pentru drepturile omului Comitetul Helsinki.