Viespile au o memorie olfactivă de lungă durată (studiu)

Viespile au o memorie olfactivă de lungă durată (studiu)

Viespile posedă o capacitate de învăţare pe baza mirosurilor şi o memorie olfactivă de lungă durată, a concluzionat o echipă de oameni de ştiinţă din China, citată de Xinhua.

Cercetătorii de la Grădina Botanică Tropicală din Xishuangbanna au dovedit că exemplarele de viespe asiatică sunt capabile să înveţe pe baza mirosurilor şi au o memorie olfactivă de lungă durată.

Concluziile studiului au fost publicate în Journal of Experimental Biology.

În cazul viespilor asiatice, detectarea mirosurilor joacă un rol important în cadrul procesului de căutare a surselor de hrană şi a comunicării interspecifice, au notat specialiştii.

Oamenii de ştiinţă au măsurat şi comparat capacităţile de învăţare şi memorare prin simţul olfactiv între regine, masculi şi viespile lucrătoare.

În urma analizei s-a concluzionat că deşi toate viespile erau capabile să înveţe şi să îşi amintească mirosuri asociate cu recompense sub formă de hrană, reginele manifestau cea mai bună abilitate de memorare.

Cercetătorii au descoperit că viespile-regină şi masculii aveau o memorie olfactivă de lungă durată, de până la 30 de zile.

Studiul contribuie la înţelegerea abilităţilor cognitive uimitoare ale insectelor sociale, au precizat oamenii de ştiinţă.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Sociolog / „Săptămână care vine USR se va face țăndări și va trage și PNL după”

3 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

4 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

5 „Du-te măi și vaccinează-te. COVID-19 omoară!”. Mesajul devenit viral al medicului Gabriel Diaconu