Viitor ambasador al SUA la București: România, un model pentru alţi membri NATO

Viitor ambasador al SUA la București: România, un model pentru alţi membri NATO

Kathleen Kavalec, nominalizată la funcțiia de ambasador SUA în România, a afirmat că țara noastră „este un model pentru alţi membri NATO”, în timpul audierii în Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului american, potrivit Agerpres.

Kathleen Kavalec

„Azi, România este un model pentru alţi membri NATO. Ea a bugetat 2% din PIB pentru apărare - şi, cel mai recent, s-a angajat să-şi ridice bugetul pentru apărare la 2,5% la sută, în mare parte alocat pentru achiziţionarea de echipamente din SUA în efortul ei robust de modernizare. Ea găzduieşte forţe multinaţionale NATO şi este un contribuitor de lungă durată la misiunile şi operaţiunile NATO din întreaga lume", a subliniat Kathleen Kavalec, potrivit Agerpres.

Kavalec s-a declarat „onorată să apară în faţa” comitetului „în calitate de candidat al preşedintelui Biden pentru funcţia de ambasador al SUA în România”.

Kathleen Kavalec a amintit și de evenimentele care se desfășoară la București, arătând că secretarul de stat american, Antony Blinken este în Capitala României, fapt care „subliniază importanţa parteneriatul de lungă durată cu România”

„Am avut plăcerea de a servi înainte în România, ca ofiţer pentru afaceri culturale la Ambasada din Bucureşti", a mai amintit Kavalec, potrivit sursei citate, arătând că în acest rol, a călătorit în toată ţara pentru a îndeplini programele pentru diplomaţia publică şi extinde reţeaua de +American Corners+ - centre de resurse unde românii pot afla mai multe despre cultura, istoria şi guvernul american”.

Kathleen Kavalec a spus că în primul rând, se va angaja pentru siguranţa şi securitatea echipei Misiunii şi a cetăţenilor americani care trăiesc, lucrează şi călătoresc în România".

„În al doilea rând, dacă voi fi confirmată, voi promova cooperarea noastră cu România în chestiuni vitale de securitate”, a mai explicat Kavalec .

În același timp, Kathleen Kavalec a explicat că „de la sfârşitul dictaturii comuniste în 1989, România a făcut progrese remarcabile în construirea unei veritabile democraţii şi economii de piaţă. România a spus clar, de la început, că scopul ei era aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, iar prin muncă asiduă şi determinare, ţara şi oamenii ei au reuşit”.

Kavalec a amintit și de prezența sa pe teritoriul țării cu ocazia Summitului din 2008.

„Sunt hotărâtă să lucrez îndeaproape cu România în timp ce suntem uniţi împotriva războiului Kremlinului, neprovocat, nejustificat şi îngrozitor contra Ucrainei. Determinarea fermă a României a fost deosebit de lăudabilă în această criză. Ţara şi oamenii ei au primit cu braţele şi inimile deschise peste două milioane şi jumătate de refugiaţi ucraineni, dintre care mai mult de 85.000 rămân în ţară, şi i-a sprijinit cu generozitate pe aceşti refugiaţi cu asistenţă critică şi servicii esenţiale", a mai afirmat Kathleen Kavalec. Kavalec a mai explicat și că „România a sprijinit sancţiunile fără precedent pentru a slăbi maşina de război a lui Putin şi a ajutat Ucraina printr-o gamă largă de alte activităţi umanitare şi eforturi de securitate", a adăugat ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…