„Vizionarul” Kissinger, la o șuetă cu Putin/În 1988 spunea că URSS nu se va prăbuși iar California își va proclama înaintea Ucrainei independența

„Vizionarul” Kissinger, la o șuetă cu Putin/În 1988 spunea că URSS nu se va prăbuși iar California își va proclama înaintea Ucrainei independența

Henry Kissinger, ajung la 98 de ani, a stârnit reacții la nivel mondial ca urmare a unor declarații controversate în care insinua că Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale în fața agresorului rus.

Henry Kissinger este una din cele mai cunoscute voci în geopolitică. El este laureat al premiului Nobel pentru Pace, fost secretar de stat al Statelor Unite și consilier pe probleme de securitate națională în timpul administrațiilor republicane conduse de Richard Nixon și Gerald Ford.

Într-o intervenție video la Davos, Kissinger a făcut o declarație cel puțin controversată, spunând că ar trebui să se revină la statu quo-ul dinainte de confruntarea militară. Cu alte cuvinte, Ucraina să cedeze teritoriile ocupate din Donbas și Crimeea anexată ilegal în martie 2014.

În vârstă de 98 de ani, Kissinger consideră că un război „dincolo de acest punct nu ar fi pentru libertatea Ucrainei, ci împotriva Federației Ruse”.

Președintele Volodimir Zelenski a reacționat imediat amintind că în pofida miilor de rachete lansate de ruși împotriva Ucrainei, împotriva zecilor de civili uciși și în pofida masacrelor de la Bucha sau Mariupol, vor exista voci care vor apăra interesele statului rus invadator. Zelesnki e de părere că Henry Kissinger e conectat la calendarul 1938, nu 2022 și îi amintește că familia sa fugea din cale Germaniei naziste când diplomatul avea 15 ani. Afirmând că Kissinger vorbește în 1938, Zelenski a făcut referire la Conferința de la Munchen, când puterile occidentale, în tentativa de a preveni războiul, au închis ochii la anexarea Regiunii Sudetă (Sudetenland) care aparținea Cehoslovaciei.

Kissinger nu e la prima declarație controversată. În 1988 nu credea că URSS avea să se prăbușească și afirma că statul California își va proclama independența înaintea Ucrainei

Potrivit defenseromania.ro , Henry Kissinger nu e la prima declarație controversată despre Ucraina. În 1988 el nu credea că URSS se va prăbuși, considerând că mai degrabă California își va proclama independența nu Ucraina. Ironic e că 4 ani mai târziu era la Kiev unde încerca să obțină un contract de consultanță în cadrul administrației primului președinte al Ucrainei independente, răposatul Leonid Kravciuk.

Toate acestea au fost dezvăluite de Katerina Iușcenko, fosta Primă Doamnă a Ucrainei și o prezență activă în societatea civilă de la Kiev.

Katerina Iușcenko e căsătorită cu Viktor Iușcenko, președinte al Ucrainei în perioada 2005-2010.

Pe o rețea de socializare, Katerina Iușcenko a taxat declarațiile lui Kissinger, amintind la cele petrecute în preajma prăbușirii URSS, evenimente la care a luat parte personal.

„În ianuarie 1988 am participat la un discurs susținut de Kissinger la Heritage Foundation. Acesta a afirmat la vremea respectivă că URSS nu se va prăbuși și că vom vedea mai degrabă independența Californiei decât o Ucraină independentă. Patru ani mai târziu m-am reîntâlnit cu el la Kiev, unde încerca să obțină un contract de consultanță la biroul primului președinte ucrainean”, a afirmat fosta Primă Doamnă a Ucrainei.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

3 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

4 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

5 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”