Voi vedeți ce pregătesc americanii? Nici filmele SF n-au mers atât de departe...

Voi vedeți ce pregătesc americanii? Nici filmele SF n-au mers atât de departe...

Compania americană Anduril Industries vrea să devină un fel de Lockheed Martin din secolul 21, în domeniul dronelor aeriene. O modalitate prin care compania de apărare, co-fondată de miliardarul Palmer Luckey, încearcă să ajungă acolo este prin dezvoltarea echipamentelor pe cont propriu, mai degrabă decât să aștepte cerințele și competițiile de contracte ale Pentagonului.

Vineri, Anduril, cu sediul în sudul Californiei, a anunțat ultimul său pariu ambițios: o dronă autonomă cu propulsie cu reacție, concepută să servească drept interceptor al amenințărilor aeriene, de la drone mari până la avioane cu pilot. Anduril susține că are deja un cumpărător, pe care îl descrie doar „client SUA”, hotărât să lanseze producția la o rată de sute de aparate pe an.

Compania a informat că drona, numită Roadrunner, este propulsată de două motoare cu turboreacție care îi permit să atingă „o viteză subsonică mare”, probabil aproape de 1.100 km/h. Aceasta se lansează pe verticală dintr-un container cu atmosfera controlată numit “cuib”, despre care Anduril spune că menține drona gata de funcționare luni întregi în condițiile dure ale câmpului de luptă.

Viitorul apărării antiaeriene, drone propulsate cu motoare cu reacție? Conceptul este bazat pe roiuri de drone Roadrunners iar drona costă „câteva sute de mii de dolari”

Conceptul general este bazat pe roiuri de drone Roadrunners care pot fi trimise pentru a evalua o amenințare aeriană. Dacă amenințarea se dovedește a fi o aeronavă ostilă, un Roadrunner din roi echipat cu focos îl va intercepta și îl va arunca în aer acționând ca dronă kamikaze. Dacă este o alarmă falsă, dronele se pot întoarce la bază și pot ateriza vertical, pe coada.

Drona costă „sute de mii de dolari”, după cum a declarat Luckey, însă valoarea sa este dată de flexibilitatea reutilizării sale.

„Aceasta este o categorie complet nouă de arme care nu a existat niciodată înainte”, a precizat milionarul american. „Este undeva între o rachetă reutilizabilă și o aeronavă autonomă la scară largă.”

Anduril a refuzat să împărtășească specificațiile tehnice ale Roadrunner, dar susține că, în comparație cu dronele similare de pe piață, are o capacitate de încărcare utilă de trei ori mai mare, o rază de acțiune de 10 ori mai mare și este de trei ori mai manevrabilă.

2. Dronă prop... (anduril-industries-drona-motor-reactie_41476500.jpeg)

Dronă propulsată cu motor cu reacție pentru interceptarea țintelor aeriene. Foto: Anduril Industries

Motoarele, pe care Anduril le-a dezvoltat intern, sunt „cele mai compacte turboreactoare care au fost construite vreodată”, a declarat Luckey.

Compania spune că un singur operator poate lansa și supraveghea mai multe escadrile de Roadrunner, în timp ce un astfel de aparat este capabil să determine în mod autonom traseele de zbor, inclusiv cursurile de interceptare ale unei ținte cu manevrabilitate ridicată, după ce i s-a dat comanda de distrugere.

Cu câteva sute de mii de dolari pe aparat, folosirea Roadrunner pentru a doborî o dronă precum Shahed-136, care se estimează că are un preț de producție cuprins între 20.000 și 50.000 de dolari, poate avea mai mult sens financiar decât lansarea unei rachete Patriot de 4 milioane de dolari.

Cu toate acestea, Ucraina a demonstrat că poți să ai succes în eliminarea dronelor de dimensiuni medii și cu gloanțele de calibru mai mare ale mitralierelor grele.

De asemenea, există deja companii, precum RTX, care produc drone cu reacție la costuri de până la 5.000 de dolari bucata și sunt eficiente împotriva sistemelor aeriene fără pilot din grupele 1 și 2, adică mai mici decât Shahed, care aparține grupei 3.

Dronele din grupele 4 și 5 mai mari, cum ar fi “Reaper-ul” chinez CH-4, au costuri comparabile cu rachetele convenționale de apărare antiaeriană și devine astfel rentabilă doborârea cu acestea.

Nu este clar dacă Roadrunner ar putea fi folosit pentru a intercepta avioane de luptă mai rapide, dar probabil ar putea elimina o parte din stresul serviciului de luptă Poliție Aeriană al forțelor aeriene ale țărilor care se confruntă cu încălcări frecvente ale spațiului aerian.

Devine astfel interesant de urmărit dacă Roadrunner-ul produs de Anduril la un preț care îl face rentabil în special pentru dronele medii și mari își va găsi locul pe segmentul de drone al pieței de armament, care are o creștere nemaiîntâlnită până acum la alte sisteme de luptă.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

3 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

4 Ciudatul articol apărut în Austria despre o platformă petrolieră a Petrom din Marea Neagră

5 VIDEO „Asta este, închidem live-ul” / Filmulețul ăsta cu Șoșoacă pusă la punct de carabinieri ar trebui salvat și, când o ia razna, să-i fie arătat