Voiculescu: Nicio țară europeană nu ar fi fost pregătită pentru un număr atât de mare de răniți ca la Colectiv

Voiculescu: Nicio țară europeană nu ar fi fost pregătită pentru un număr atât de mare de răniți ca la Colectiv

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat miercuri că nicio țară din Europa nu ar fi fost pregătită să facă față unui număr atât de mare de pacienți arși grav cum a fost în cazul Colectiv, adăugând că în prezent capacitățile sistemului sanitar românesc de a trata astfel de bolnavi s-au îmbunătățit.

"Eu nu cred că am fost pregătiți niciodată, nu cred că am fost pregătiți nici anul trecut și nu cred că ar trebui să arătăm cu degetul către România că nu a fost pregătită pentru asta (pentru a trata răniții din Colectiv — n.r.). Nicio altă țară și niciun al oraș din Europa nu ar fi fost pregătit pentru un număr atât de mare de răniți grav cu arsuri. Repet: niciun oraș din Europa nu ar fi fost pregătit pentru un număr de peste 100 de arși grav. Ca să vă dau un exemplu, la Viena, în Spitalul AKH, cel mai mare spital din Europa, există șase paturi pentru arși. Sigur, există și în alte spitale din Austria, dar niciun oraș, nici Londra, nici Viena, nici Parisul nu ar fi fost pregătit pentru un număr atât de mare de arși", a spus ministrul Sănătății, la Palatul Victoria.

Voiculescu a adăugat că, în ceea ce privește capabilitățile actuale ale sistemului sanitar de a trata pacienți cu arsuri grave, există o îmbunătățire semnificativă a condițiilor.

"Avem câteva dezvoltări pe care eu (...) aș îndrăzni să le calific ca benefice. În primul rând, renovarea secției de terapie intensivă de la Spitalul de Arși, apoi secția de la Floreasca, care este perfect operațională, cele șase paturi care sunt operaționale deja acolo. În termen de 30 de zile vom avea încă șase paturi pentru (...) pacienții în stare post critică. De asemenea, până la sfârșitul acestui an, vor fi alte șase (paturi — n.r) pentru spitalizare de zi a pacienților cu arsuri grave. În total vorbim despre o triplare a locurilor de la Floreasca și o îmbunătățire semnificativă a condițiilor de la Spitalul de Arși", a explicat ministrul.

Vlad Voiculescu a adăugat că renovarea Spitalului de Arși s-ar putea finaliza până la sfârșitul lunii noiembrie.

AGERPRES/(A — autor: Doroteea Purcărea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruștei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

3 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”