Volodimir Zelenski, învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei

Fostul actor de comedie, Volodimir Zelenski, a fost învestit luni în funcţia de preşedinte al Ucrainei în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurate în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), deschizând o nouă eră pentru această ţară independentă de mai puţin de 30 de ani, confruntată cu un război şi dificultăţi economice, relatează AFP, EFE şi Unian.

La o lună după victoria fără drept de apel în faţa preşedintelui aflat la sfârşit de mandat, Petro Poroşenko, cel mai tânăr preşedinte ales al Ucrainei postsovietice, în vârstă de numai 41 de ani, a venit pe jos la sediul parlamentului - salutând mulţimea de pe traseu - unde urma să depună jurământul.

 


Foto: (c) Efrem Lukatsky / AP


'Mă angajez, prin toate acţiunile mele, să apăr suveranitatea şi independenţa Ucrainei, să asigur bunăstarea Patriei şi a poporului ucrainean, să apăr drepturile şi libertăţile cetăţenilor, să respect Constituţia şi legile Ucrainei, să-mi îndeplinesc îndatoririle în interesul tuturor compatrioţilor mei, să ridic autoritatea Ucrainei în lume', a declarat Volodimir Zelenski, cu o mână pe Constituţia acestei ţări independente din 1991.

Această scena a avut deja loc într-o serial televizat 'Servitorul poporului', unde Volodimir Zelenski interpretase rolul unui profesor de istorie ales pe neaşteptate preşedinte al ţării.

 


Foto: (c) Evgeniy Maloletka / AP


De această dată, ea este reală, chiar dacă inimaginabilă cu câteva luni în urmă. Puţini l-au luat în serios pe actorul şi comedianul ucrainean când şi-a anunţat candidatura la 31 decembrie. Dar, după o campanie inedită, jucată în principal pe reţelele de socializare, el a câştigat peste 73% din sufragii în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 21 aprilie, cu un avans zdrobitor faţă de Petro Poroşenko.

'Sper ca preşedintele ales să distingă cinematograful de responsabilităţile sale faţă de ţara sa', a declarat deputata prooccidentală, Maria Ionova.

 


Foto: (c) Efrem Lukatsky / AP


El urmează să susţină un discurs către naţiune, un eveniment aşteptat dat fiind necunoscutele care înconjoară intenţiile acestui actor ales fără un program precis, care a capitalizat nemulţumirea ucrainenilor faţă de elite, cu promisiuni de a pune capăt corupţiei şi de a 'sparge sistemul'.

La ceremonie Zelenski a fost însoţit de soţia sa Elena şi de părinţi. Circa 50 de delegaţii oficiale din străinătate participă la ceremonia de inaugurare a noului preşedintelui ucrainean, delegaţia SUA fiind condusă de ministrul energiei, Rick Perry.

 


Foto: (c) Efrem Lukatsky / AP


După rostirea jurământului, Zelenski a primit un certificat prezidenţial, o insignă, o ştampilă oficială şi un buzdugan, ca însemne ale noii sale funcţii. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vindecă singurătatea, ia cu mâna! / Sexy-consiliera personală a Ministrului Sănătății, 26 de ani, absolven…

2 Nouă ni se spune că masca este inutilă / Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipotez…

3 Mafia PSD / Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de …

4 VIDEO Ăsta era bătut în România după primele 30 de secunde!:))

5 VIDEO Acțiune fără precedent a Poliției Române în județul Ialomița, unde localnicii nu ar respecta regulile de…

recomandări

Te ia DNA: Gabriel Oprea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios