Washingtonul doreşte să-şi consolideze relaţiile cu India în domeniul securităţii, afirmă şeful Pentagonului la New Delhi

Washingtonul doreşte să-şi consolideze relaţiile cu India în domeniul securităţii, afirmă şeful Pentagonului la New Delhi

Statele Unite doresc să-şi consolideze relaţiile cu India în domeniul securităţii, în special în privinţa schimbului de informaţii şi a logisticii, a anunţat sâmbătă secretarul american al apărării Lloyd Austin, într-o întrevedere cu ministrul apărării indian Rajnath Singh, la New Delhi, transmit Reuters şi AFP.

Vizita lui Lloyd Austin, prima a unui demnitar de rang înalt american în India după preluarea mandatului de preşedintele Joe Biden, face parte din eforturile Washingtonului de a contracara ascensiunea Chinei în regiune.

Liderii din SUA, India, Australia şi Japonia au participat săptămâna trecută la primul lor summit, unde s-au angajat să lucreze împreună pentru promovarea unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise şi să coopereze în domeniile securităţii maritime şi cibernetice pentru a face faţă provocărilor chineze.

''India, în particular, este un partener tot mai important în contextul internaţional actual care se schimbă rapid'', i-a transmis Austin ministrului indian Rajnath Singh.

''Am discutat despre oportunităţile de a ridica parteneriatul militar major SUA-India, care este o prioritate a administraţiei Biden-Harris. Şi vom face acest lucru prin cooperare privind securitatea regională şi prin interacţiuni între cele două armate'', a adăugat şeful Pentagonului.

De partea sa, Rajnath Singh a afirmat că întrevederea cu Austin s-a concentrat pe ''extinderea angajamentului la nivelul armatelor celor două ţări în legătură cu schimbul de informaţii, cu sectoarele emergente ale apărării şi cu sprijinul logistic reciproc''.

Singh a făcut o pledoarie pentru creşterea investiţiilor industriei americane în sectorul apărării din India.

Lloyd Austin, care a fost primit de premierul Narendra Modi, se va întâlni sâmbătă şi cu ministrul de externe indian S. Jaishankar. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina