Washingtonul era la curent cu masacrele comise de armata indoneziană în timpul epurărilor anticomuniste din 1965-1966

Washingtonul era la curent cu masacrele comise de armata indoneziană în timpul epurărilor anticomuniste din 1965-1966

Guvernul american era la curent cu masacrele comise de armata indoneziană în timpul epurărilor anticomuniste din 1965-66 în arhipelagul Asiei de Sud-Est, dezvăluie arhive declasificate din SUA, informează miercuri AFP.

Cel puțin 50.000 de oameni au fost uciși în Indonezia în timpul unora dintre cele mai sângeroase masacre ale secolului XX și asupra cărora Washingtonul a păstrat tăcerea, potrivit celor 39 de documente declasificate marți de Ambasada SUA la Jakarta.

Masacrele au început după ce generalul Suharto a reprimat o lovitură de stat pe care autoritățile indoneziene o atribuiau comuniștilor. Dictatorul a preluat puterea după lovitura de stat eșuată din 1965 și a condus țara cu mână de fier timp de 32 de ani. El a fost alungat de la putere de o nouă revoltă populară în 1998, în urma crizei financiare din Asia, și a murit în 2008.

Documentele publicate marți arată că responsabili americani din arhipelag aveau informații detaliate asupra acestor masacre, prin complicitatea organizațiilor musulmane din țară.

Într-o telegramă trimisă din orașul Surabaya la 26 noiembrie 1965, consulul american sublinia că numărul de informații provenind din estul Javei constituie "un indiciu de masacre", adăugând că este posibil ca până la 15.000 de comuniști să fi fost uciși într-un singur masacru.

O lună mai târziu, același consul anunța că prizonieri comuniști erau "livrați de armată civililor, pentru a fi masacrați".

Potrivit sursei diplomatice, membri ai uneia dintre cele mai mari organizații musulmane din Indonezia, Muhammadiah, au afirmat că toți comuniștii erau "necredincioși până la cel mai jos nivel pe scara ierarhică, iar a vărsa sângele lor era comparabil cu tăierea puilor".

Apărătorii drepturilor omului le-au cerut SUA și Indoneziei să publice toate documentele clasificate rămase despre aceste masacre.

După înlăturarea de la putere a lui Suharto, s-au înmulțit apelurile care-i cereau Indoneziei să ancheteze evenimentele respective. Orice tentativă de contestare a versiunii oficiale — potrivit căreia aceste masacre erau necesare pentru a debarasa țara de comunism — a fost împiedicată în trecut.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...