Wikileaks: Instrumentele ultrasecrete cu care spionează CIA

Wikileaks: Instrumentele ultrasecrete cu care spionează CIA

Wikileaks deconspiră secretele spionajului american. Aproape nouă mii de documente secrete legate de activitatea CIA au fost publicate online.

Din acestea reiese că serviciul de informaţii a creat o adevărată armată de hackeri. Aceşti piraţi cibernetici ar fi inventat instrumente informatice capabile să transforme aproape orice telefon sau televizor într-un dispozitiv de ascultare. Mai mult, CIA ar avea o bază clandestină de operaţiuni cibernetice la Frankfurt, de unde şi-ar coordona activitatea în Europa.

Sursa care a furnizat aceste informaţii şi despre a cărei identitate nu se ştie nimic, spune că a luat decizia pentru că CIA şi-a depăşit atribuţiile legale şi ar trebui impusă o metodă de control.

WikiLeaks a obţinut o mulţime de instrumente ultrasecrete folosite de CIA pentru a sparge şi obţine acces la telefoane, aplicaţii de comunicare şi alte dispozitive electronice, şi a publicat documente cu privire la aceste programe, relatează Reuters.

În cazul în care se vor adeveri, aceste informaţii vor constitui încă o breşă în materiale clasificate furate în ultimii ani serviciilor americane de informaţii.

WikiLeaks, un site specializat în publicarea de informaţii secrete condus de Julian Assange, afirmă că această publicare, marţi, a documentelor despre instrumente de piratare este prima dintr-o serie de dezvăluiri provenind dintr-un set de date care include câteva sute de milioane de linii de cod şi include „întreaga capacitate de piratare” a CIA.

Aceste documente dezvăluie, între altele, că CIA, în parteneriat cu alte agenţii de informaţii americane şi străine, a putut să spargă criptarea unor aplicaţii de mesagerie populare ca WhatsApp, Telegram şi Signal.

Reuters nu a putut verifica imediat conţinutul materialelor publicate.

„Noi nu comentăm cu privire la autenticitatea sau conţinutul pretinselor documente (ale serviciilor de) informaţii”, a declarat, citat într-un comunicat, un purtător de cuvânt al CIA, Jonathan Liu.

Un consultant în securitate cibernetică, care a lucrat pentru Guvernul american şi care a solicitat protecţia anonimatului din cauza caracterului sensibil al dezvăluirilor, a declarat că divulgarea pare să fie legitimă.

Oficiali americani au declarat că nu ştiu de unde ar fi putut WikiLeaks să obţină presupusele materiale CIA. O sursă guvernamentală a declarat că nu este la curent cu vreo anchetă recentă sau în curs cu privire la divulgarea acestui tip de materiale CIA.

WikiLeaks mai anunţă că documentele respective arată că agenţi operativi CIA au studiat cum să comită atacuri informatice şi să preia controlul altor dispozitive decât computere şi telefoane inteligente conectate la Internet.

Într-un caz, precizează WikiLeaks, personal american şi britanic din cadrul unui program cunoscut sub numele de Weeping Angel, a dezvoltat căi de a prelua controlul unui televizor inteligent Samsung, pe care l-au făcut să pară oprit, când de fapt acesta înregistra conversaţiile din cameră.

WikiLeaks a publicat în tranşe informaţii guvernamentale secrete şi în trecut şi a jucat un rol important în alegerile prezidenţiale americane din 2016, dezvăluind e-mailuri interne aparţinând unor oficiali de rang înalt din cadrul Partidului Democrat.

Servicii americane de informaţii cred că e-mailurile au fost furate de Rusia, în cadrul unei campanii cordonate de influenţare coordonate vizând să o discrediteze pe candidata democrată Hillary Clinton şi să-l ajute pe republicanul Donald Trump să obţină victoria în alegerile prezidenţiale.

Moscova a respins aceste acuzaţii.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...