WP: Asistenții lui Trump au eliminat documente clasificate cu o zi înainte de vizita FBI

WP: Asistenții lui Trump au eliminat documente clasificate cu o zi înainte de vizita FBI

Noile detalii ar putea fi un factor important în a se lua o decizie de către autorități dacă vor depune acuzații de împiedicare a anchetei de către Trump, se arată în ziar.

Complexul Mar-a-Lago. Foto: EPA-EFE

Asistenți ai fostului președinte american Donald Trump au scos mai multe cutii cu documente clasificate de la Casa Albă, de la proprietatea lui Trump, Mar-a-Lago (Florida) și lle-au dus într-un depozit special cu o zi înainte de sosirea agenților FBI și a unui reprezentant al Departamentului de Justiție, a transmis joi The Washington Post , citând surse.

Potrivit acestora, cutiile au fost scoase din clădire pe 2 iunie, iar pe 3 iunie Mar-a-Lago a fost vizitată de Jay Bratt, unul dintre ofițerii șefi de contrainformații ai Departamentului de Justiție al SUA și de agenți FBI. Ancheta a considerat o astfel de coincidență „suspectă” și vede acest lucru ca o dovadă că Trump a încercat să obstrucționeze ancheta. Potrivit The Washington Post, procurorii au strâns și dovezi că în unele cazuri documentele se aflau „la vedere” în biroul lui Trump, iar uneori el le-a arătat altor persoane.

Se observă că aceste noi detalii pot fi un factor important în a decide dacă să se depună acuzații de obstrucționare a investigației de către Trump sau de manipulare neglijentă a secretelor de securitate națională.

Pe 8 august 2022, ofițerii americani FBI au percheziționat proprietatea lui Trump în Mar-a-Lago. Declarația agentului FBI, în baza căreia a fost emis mandatul de percheziție, menționa că documentele pe care Trump le-a returnat voluntar Arhivelor Naționale din SUA, în luna mai (2022), conțineau informații clasificate. Departamentul de Justiție al SUA a ordonat o percheziție pentru a verifica dacă fostul președinte mai avea documente secrete și dacă acestea erau păstrate în condiții adecvate.

Trump susține că nu poate exista nicio abatere din partea sa, deoarece el, în calitate de președinte, avea autoritatea de a desecretiza toate documentele aflate în posesia sa. Mandatul nu s-a extins însă la materialele legate de domeniul nuclear. Astfel de documente, potrivit The Washington Post, au fost găsite în Mar-a-Lago.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...