Yad Vashem: Steinmeier exprimă ''durere, tristețe și rușine'' pentru ''vina nemăsurată cu care s-au împovărat germanii''

Yad Vashem: Steinmeier exprimă ''durere, tristețe și rușine'' pentru ''vina nemăsurată cu care s-au împovărat germanii''

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a vizitat duminică memorialul Yad Vashem de la Ierusalim, exprimând ''durere, tristețe și rușine'' pentru soarta celor 6 milioane de evrei victime ale Holocaustului, relatează DPA.

''Noi, germanii, ne-am împovărat cu o vină nemăsurată'', a scris Steinmeier în cartea de oaspeți a memorialului dedicat celor 6 milioane de evrei uciși în Holocaust.

''Ca parte a asumării responsabilității pentru cele întâmplate, susținem cu fermitate Israelul și cooperăm pentru un viitor comun'', a mai notat președintele german.

Steinmeier a vizitat anterior mormântul fostului președinte israelian Shimon Peres și pe cel al ex-premierului Yitzhak Rabin, asasinat în 1995, aflate în cimitirul național de la Muntele Herzl.

Președintele german și-a început a două zi a vizitei în Israel printr-o întâlnire cu autorul israelian David Grossman, un critic acerb al politicilor de colonizare ale Israelului în teritoriile ocupate.

Steinmeier are programată luni o întâlnire cu scriitorul Amos Oz, un alt cunoscut critic al politicilor guvernului israelian.

Vizita de patru zile a președintelui german are loc pe fondul tensionării relațiilor între cele două state, după ce, în urmă cu două săptămâni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anulat în ultimul moment întrevederea programată cu ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, pentru că acesta s-a întâlnit cu reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale critice față de guvernul său.

Frank-Walter Steinmeier are programată o întâlnire cu Benjamin Netanyahu în cursul după-amiezii de duminică, urmată de un discurs la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

În programul de marți al lui Steinmeier este înscrisă o deplasare la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întrevedere cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, care s-a aflat săptămâna trecută la Washington, adaugă DPA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”