Zece călătorii de neuitat în întreaga lume, recomandate de scriitori, bucătari și fotografi de peisaj | FOTO

Zece călătorii de neuitat în întreaga lume, recomandate de scriitori, bucătari și fotografi de peisaj | FOTO

Mai mulți scriitori, un bucătar, un arhitect și un fotograf de peisaj au făcut o listă cu aventuri extraordinare, pe care o persoană ar trebui să le caute în întreaga lume.

Zece călătorii de vis Foto Shutterstock

Un juriu format din cinci persoane, incluzând scriitorii Pico Iyer și Aatish Taseer, arhitectul Toshiko Mori, bucătarul și om de știință în domeniul alimentației David Zilber și fotograful de peisaj Victoria Sambunaris, s-a adunat pentru a dezbate ce anume constituie o „experiență de călătorie” în adevăratul sens.

Lista finală, care este grupată geografic, dar nu este clasată, include experiențe de artă și arhitectură, mâncare, istorie și religie. Există ceva pentru fiecare capriciu și orice fel de călător - chiar și cei care s-ar putea să nu-și părăsească fotoliile niciodată.

1. Afumătoarea din Țara Bascilor, la Asador Etxebarri

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Masa, servită în 15 feluri, este o simfonie care se construiește, farfurie cu farfurie afumată, într-un crescendo: mai întâi untul de capră afumat cu trufă Périgord; apoi hamsii sarate, curate de casa pe pâine la grătar; apoi cotletul de vită; și în final o lingură de înghețată cu lapte afumat cu o infuzie de sfeclă dulce - recomandare făcută de Debra Kamin

2. Spania musulmană în Al-Andalus

Palatul Alhambra din Granada, Spania Foto Shutterstock

Palatul Alhambra din Granada, Spania Foto Shutterstock

Din secolele al VIII-lea până în secolele XI, Peninsula Iberică, aflată atunci sub stăpânire musulmană, a fost unul dintre cele mai importante centre intelectuale și artistice ale lumii. În regiunea din sudul Spaniei, cunoscută sub numele de Andaluzia — denumirea de hispanizare a lui Al-Andalus, așa cum era cunoscută Spania islamică —, această moștenire rămâne vizibilă peste tot: în vocalizările ondulate ale muzicii flamenco; în frizele geometrice elaborate ale Palatului Alcázar din Sevilla; în adâncitura infinită a arcadelor roșii-albe ale Mezquita-Catedral de Córdoba; și, mai presus de toate, în istorica Alhambra din Granada, ultima fortăreață maură de pe continentul european, unde strălucește în muqarnas din fagure și grădini spălate de lumina lunii și înțepate de căi navigabile.

3. Noaptea norvegiană în căutarea aurorei boreale

Aurora boreală deasupra insulelor Lofoten din Norvegia Foto Shutterstock

Aurora boreală deasupra insulelor Lofoten din Norvegia Foto Shutterstock

Locurile situate la aproximativ 66,5 grade deasupra Ecuatorului, unde începe Cercul Arctic, sunt considerate puncte de vizionare principale; industriile de cabană din Alaska, Canada și Scandinavia au apărut pentru a vinde pachete turistice și cazare peste noapte vânătorilor de aurore.

4. Călătorie prin două continente și opt fusuri orare pe calea ferată transsiberiană

Transsiberianul fotografiat în Mongolia Foto Shutterstock

Transsiberianul fotografiat în Mongolia Foto Shutterstock

Călătoria pe calea ferată transsiberiană și pe liniile sale mai scurte de legătură este o experiență de neegalat - un tur prin numeroasele și variatele culturi care alcătuiesc cea mai mare țară de pe Pământ. Cele 5.772 de mile de cale ferată de la Moscova la Vladivostok, construite la începutul secolului al XX-lea la ordinul împăratului Alexandru al III-lea, constituie prin ea însăși cea mai lungă cale ferată continuă din lume.

5. Savurați un prânz de neuitat la Ntounias în vestul Cretei

Bucătăria restaurantului Ntounias din Creta Foto Mary Marques / Google Maps

Bucătăria restaurantului Ntounias din Creta Foto Mary Marques / Google Maps

Este nevoie de 45 de minute de mers cu mașina din Chania, Creta, prin Munții Albi ai insulei grecești pentru a ajunge la această mecca a gătitului casnic din Drakona. Alături de soția sa, Evmorfili, Stelios Trilyrakis, bucătarul, fermierul, ciobanul, măcelarul, proprietarul se ocupă de toate acestea. Recompensa zilnică vine dintr-o grădină organică, o parte a tavernei pe care Trilyrakis a preluat-o de la părinții săi în 2004, după ani de muncă ca bucătar în Chania. Oaspeții sunt invitați să viziteze terenul și stupina din apropiere, precum și sobele cu lemne și cuptoarele din bucătărie, deși masa rămâne pe bună dreptate atracția principală.

6. Întâlnește-te față în față cu un mamifer marin rar de pe coasta sudului Mozambicului

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Porc de mare, vacă de mare, cămilă de mare - epitetele dugongului nu sunt deosebit de evocatoare, dar prezența sa senină este punctul culminant al oricărei călătorii de scufundare. Cele aproximativ 200 de animale pe care oamenii de știință le estimează că trăiesc în apele protejate din Parcul Național Arhipelagul Bazaruto constituie cea mai mare populație de dugong rămasă pe coasta Africii de Est.

7. Înotați într-o oază de deșert din Oman

Oază în Oman Foto Shutterstock

Oază în Oman Foto Shutterstock

Conduceți prin deșert și dintr-o dată iată: un clișeu al unui miraj strălucitor al deșertului. Dar aceasta nu este o iluzie. Deasupra piscinelor curate, palmierii se leagănă în briză, iar stâncile albe și stâncoase ale Munților Hajar dezvăluie canioane și peșteri; dacă mergi în ele, poți vedea cascade strălucitoare.

8. Urmați Drumul Mătăsii prin orașele din Uzbekistan

Registan, Uzbekistan Foto Shutterstock

Registan, Uzbekistan Foto Shutterstock

Faceți un pas înapoi în timp cu o vizită la trei dintre cele mai importante opriri de pe Drumul Mătăsii, fiecare oraș fiind un amestec distinctiv de culturi grecești, turcești, mongole, musulmane și ruse. În întinderea cu gresie a Registanului, piața publică antică din Samarkand, încadrată de trei madrase (școli islamice), stă blocată sub marile portaluri, minarete cu modele și cupole ornamentate.

9. Urmează traseul Kumano Kodo, plin de tradiții din Japonia

Calea Kumano Kodo Foto Shutterstock

Calea Kumano Kodo Foto Shutterstock

La sud de orașele antice Kyoto și Nara, Peninsula Kii din Japonia oferă priveliști spectaculoase asupra oceanului și păduri dense și vechi. Umbrele sale pâlpâitoare, mușchii târâtori și giulgiurile de ceață eterică au încântat pelerinii și căutătorii încă din antichitate, iar liniștea uimitoare a regiunii a ajuns să întruchipeze amestecul îndelungat de tradiții șintoiste și budiste.

10. Conduceți pe Autostrada Panamericană din Argentina până în Alaska

Autostrada Panamericană trece pe lângă celebrele desene de la Nazca Foto Shutterstock

Autostrada Panamericană trece pe lângă celebrele desene de la Nazca Foto Shutterstock

Urmând aproximativ calea pe care primii oameni au urmat-o după ce au traversat podul de uscat peste strâmtoarea Bering, Autostrada Pan-Americană se întinde pe cel puțin 30.577 de kilometri de la Golful Prudhoe din Alaska până la Ushuaia, la marginea Țării de Foc, un teritoriu subantarctic împărțit între Chile și Argentina. Traversând 14 țări și întreruptă doar de pădurile fragile din punct de vedere ecologic din regiunea Darién dintre Panama si Columbia, autostrada – într-adevăr o colecție de autostrăzi interconectate, împărțite pe diverse rute – traversează tundra din vestul Canadei si vârfurile Munților Stâncoși, deșerturile din nordul Mexicului și pampasul din Patagonia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...