Valeriu Zgonea, fost președinte PSD al Camerei Deputaților, și-a depus luni candidatura pentru șefia Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), arbitrul pieței telecom, potrivit CV-urilor depuse la Parlament și consultate de G4Media.

Al doilea candidat la șefia instituției este Mihai Eftimie, un profesionist din domeniul telecomunicațiilor.

Citește aici CV-ul depus de Valeriu Zgonea

Citește aici CV-ul depus de Mihai Eftimie

De notat că în acest moment și soția lui Valeriu Zgonea, Laura Zgonea, lucrează la ANCOM pe postul de secretar general.

Zgonea a fost președinte al Camerei Deputaților în perioada 2012 – 2016. În octombrie 2015 a fost ales în funcția de președinte executiv al Partidului Social Democrat, dar în aprilie 2016 a fost exclus din PSD după ce a declarat că Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze de la șefia partidului ca urmare a condamnării cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012.

Fostul lider PSD al Camerei Deputaților a scăpat în 2022 de un dosar penal după ce magistrații au eliminat probele SRI. El a fost achitat la Curtea de Apel București în ianuarie 2022 după ce Tribunalul Capitalei îi dăduse în primă instanță o condamnare la 3 ani de închisoare pentru trafic de influență.

Fostul președinte al Camerei Deputaților și vicepreședinte al PSD, Valeriu Zgonea, a fost acuzat că ar fi primit mită peste 62.000 de lei, adică în jur de 13.000 de euro, reprezentând contravaloarea unor excursii și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în Covasna, ca să îl ajute pe consilierul județean PSD din Buzău, Dumitru Dobrică, să o angajeze pe fiica lui. Aceasta nu prisese loc pe listele USL la alegerile din 2012 întrucât colegiul respectiv fusese atribuit PNL.

Procurorii și-au probat acuzațiile prin denunțul lui Dobrică, prin faptul că acesta chiar a făcut plățile pentru Zgonea, iar fostul președinte al Camerei Deputașilor chiar a intervenit pentru angajarea fetei lui Dobrică.

La Curtea de Apel București, Zgonea a fost achitat pentru că în fața judecătorilor, denunțătorul Dumitru Dobrică, fost vicepreședinte al PSD Buzău, și-a schimbat declarațiile date în cadrul anchetei de la DNA Ploiești. La instanță, denunțătorul a confirmat susținerile partenerei de atunci a lui Zgonea potrivit cărora aceasta i-ar fi restituit sumele plătite pentru construcția vilei de vacanță din Covasna.

„Colegul lui Mihai Viteazul”

Valeriu Zgonea este cunoscut și pentru declarația sa referitoare la Mihai Viteazul, despre care a spus că este „colegul lui”.

În 2013, Valeriu Zgonea a afirmat ca domnitorul Mihai Viteazul este „colegul” său, în contextul în care vorbea despre steagul secuiesc de mari dimensiuni arborat la Baraolt.

„Eu sunt din orașul lui Mihai Viteazul. Dacă ei vor să ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum câteva sute de ani să cucerească niște drepturi împotriva ungurilor, pe mine nu mă deranjează. Eu nu privesc cu atâta ură această chestiune, sunt colegi de-ai mei care arborează steagul Real Madridului sau Barcelonei, nu văd care e problema”, a afirmat Zgonea, întrebat de jurnaliști dacă îl deranjează arborarea steagului secuiesc de la Baraolt.