25 de mari bănci europene din 130 nu au trecut testele de stres

25 de mari bănci europene din 130 nu au trecut testele de stres

Un număr de 25 de bănci din Europa nu au trecut examenele destinate măsurării capacității lor de a face față unei noi crize economice, având un deficit de capital cumulat de 25 de miliarde de euro, a anunțat duminică Banca Central Europeană (BCE) cu prilejul publicării rezultatelor testelor de stres la care au fost supuse a anunțat principalele 130 de bănci europene, informează Reuters.

Toate marile bănci europene au trecut testele de stres. Eșecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituții care nu au trecut testele, precum și în rândul băncilor grecești și cipriote, cu câte trei instituții din fiecare țară. Urmează câte două bănci din Belgia și Slovenia, urmate de câte o bancă din Franța, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda și Portugalia. În cazul băncilor italiene, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, a treia mare bancă italiană, are cel mai mare deficit de capital de acoperit, 2,1 miliarde de euro.

'Această analiză amănunțită a pozițiilor celor mai mari bănci va conduce la creștere încrederii în sectorul bancar' a declarat vice-președintele BCE, Vítor Constâncio. 'Identificarea problemelor și riscurilor va ajuta la repararea bilanțurilor și va face băncile mai rezistente și mai robuste. Acest lucru ar trebui să faciliteze creșterea creditării în Europa, ceea ce va ajuta creșterea economică' a adăugat Constâncio.

Pentru a trece testele de stres al BCE, o bancă ar fi trebuit să mențină un capital core Tier 1 de cel puțin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani și un capital de cel puțin 5,5% potrivit unui scenariu advers. Băncile care au un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenționează să acopere acest deficit. Ulterior vor avea la dispoziție nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.

BCE a informat că băncile care nu au trecut testele de stres au luat deja măsuri în acest an pentru a-și consolida rezervele de capital. Doisprezece din cele 25 de bănci și-au acoperit deficitele de capital strângând în total 15 miliarde de euro în acest an. Autoritatea Bancară Europeană, care a derulat un examen paralel cu cel al BCE, a informat că băncile trebuie să strângă alte 10 miliarde de euro.

Aceste teste reprezintă ultima încercare a oficialilor europeni de a înlătura semnele de întrebare cu privire la starea de sănătate a industriei bancare europene, afectată de criza financiară globală și criza datoriilor suverane. Precedentele teste de stres, derulate de BCE în 2010 și 2011, au fost criticate pentru că nu au reușit să identifice problemele existente la unele bănci.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

3 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

4 De citit...

5 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”