Banca Centrală a SUA a majorat dobânda de bază pentru prima dată în aproape 10 ani

Banca Centrală a SUA a majorat dobânda de bază pentru prima dată în aproape 10 ani

Banca Centrală a SUA (Federal Reserve-Fed) a majorat miercuri dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape 10 ani, apreciind că prima economie a lumii a depășit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007-2009, informează AFP și Reuters.

Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a precizat că a decis să majoreze rata dobânzii pentru fondurile federale cu un sfert de punct, până la un interval cuprins între 0,25 și 0,50%. De la sfârșitul anului 2008 și până astăzi dobânda de politică monetară a Fed a fost menținută între 0 și 0,25% pentru a susține relansarea economiei. Aceasta este prima majorare a costului creditului decisă de Fed după luna iunie 2006.

De asemenea, FOMC a majorat și dobânda plătită pentru rezervele excedentare pe care băncile le depun la Fed până la 0,50%.

'Comitetul a decis că în acest an a avut loc o îmbunătățire considerabilă a condițiilor de pe piața muncii și de asemenea este încrezător că inflația va creșe pe termen mediu până la ținta de 2%', a informat Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale într-un comunicat de presă, în care precizează că decizia de a majora costul creditului a fost adoptată în unanimitate.

De asemenea, Fed a precizat că majorarea de astăzi este doar începutul unui ciclu treptat de înăsprire a politicii monetare, adăugând că va pune accentul pe monitorizarea inflației, care rămâne mult sub țintă. 'În opinia comitetului, condițiile economice vor evolua într-o manieră care va permite doar o majorare graduală a ratei dobânzii fondurilor federale (principalul instrument de politică monetară al Fed n.r.)', se mai arată în comunicatul Băncii centrale a SUA.

Chiar dacă este vorba de o majorare modestă (0,25%), aceasta va crește costurile cu împrumuturile pentru toată lumea de la guverne străine la companii și până la cumpărătorii de case și automobile, în timp ce îi va recompensa mai mult pe cei care îți țin economiile la bancă. Piețele financiare se așteptau la această majorare, având în vedere recentele date statistice care arată că economia americană continuă să creeze noi locuri de muncă într-un ritm susținut.

Separat, Fed a dat publicității noile sale prognoze privind creșterea economică, inflație și rata șomajului în următorii doi ani care sunt în mare parte neschimbate cu cele din luna septembrie, rata șomajului fiind așteptată să scadă până la 4,7% anul viitor, iar economia să avanseze cu 2,4%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”