BEI, BERD şi Banca Mondială au investit în ultimul an 24,8 miliarde de euro în Europa de Est

BEI, BERD şi Banca Mondială au investit în ultimul an 24,8 miliarde de euro în Europa de Est

Investiţii în Europa de Est

La finele lui 2012 cele trei instituţii financiare internaţionale au lansat un plan de acţiune, destinat susţinerii creşterii în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. În cadrul acestui plan comun, BEI s-a angajat să contribuie cu minim 20 de miliarde de euro, Banca Mondială cu şase miliarde de euro şi BERD cu patru miliarde de euro.

Potrivit celui de-al doilea raport cu privire la planul de acţiune comun, publicat vineri cu ocazia reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, fiecare dintre cele trei instituţii financiare sunt pe cale să atingă şi chiar să depăşească ţinta pe care şi-au propus-o pe perioada 2013-2014. Astfel, până acum BEI a oferit un sprijin financiar în valoare de 17,2 miliarde de euro, dintr-un angajament total de 20 de miliarde, Banca Mondială a furnizat 3,4 miliarde de euro dintr-un total de şase miliarde de euro iar BERD a furnizat 4,2 miliarde de euro comparativ cu un angajament de patru miliarde de euro.

'Fragilitatea relansării economice evidenţiază necesitatea continuării sprijinului nostru comun', a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.

'BEI îşi va respecta angajamentele asumate în cadrul planului de acţiune comun şi este deschisă la depăşirea ţintelor până la finele lui 2014', a declarat, la rândul său, vice-preşedintele BEI, Wilhelm Molterer.

'Incertitudinea geopolitică şi creşterea slabă din Europa Centrală şi de Sud-Est face această cooperare şi mai urgentă şi mai importantă', a apreciat vice-preşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Laura Tuck.

De acest sprijin financiar au beneficiat Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Macedonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. Fiecare din cele trei instituţii financiare internaţionale se concentrează pe un grup specific de ţări, în funcţie de mandatul şi strategiile lor pentru ţările respective.

Noua iniţiativă a venit după un prim plan lansat în 2009-2010, când instituţiile financiare internaţionale au contribuit cu 24,5 miliarde de euro pentru a ajuta ţările din Europa Centrală şi de Est să facă faţă crizei.

Sursa: realitatea.net

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

3 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

4 „Elitele GRU şi FSB cred că Putin a pierdut războiul. Ele văd o lovitură de stat ca pe o posibilitate realistă”

5 „Navele rusești nu vor avea unde să se ascundă în Marea Neagră”