BNR anunță, joi, deciziile de politică monetară

BNR anunță, joi, deciziile de politică monetară

Banca Națională a României (BNR) anunță, joi, deciziile de politică monetară, după ședința Consiliului de administrație. Conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar — Bancari din România (AAFBR), BNR ar putea menține dobânda de politică monetară la 1,75% pe an .

"Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că atât ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cât și cele pentru pasivele în valută ar putea fi menținute pe 7 ianuarie. Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit la 6% în decembrie 2016 și a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulți dintre participanții la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016", se arată într-un comunicat al AAFBR.

Analiștii estimează că anul 2017 ar putea aduce majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5% în decembrie.

Pe de altă parte, procesul de convergență a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulți participanți la sondaj la 4% pentru lei și 10% pentru valută la finalul anului 2017.

Banca Națională a României (BNR) a decis în data de 5 noiembrie 2015 menținerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an . De asemenea, în ședința de politică monetară, s-a hotărât păstrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută și gestionarea adecvată a lichidității în sistemul bancar.

AAFBR este o asociație profesională fără scop lucrativ, înființată în luna ianuarie 2008 și care reunește peste 70 de profesioniști care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți de asigurări și din piața de capital, companii din economia reală.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante