Criteriul calitate-preț va putea fi luat în calcul de autorități la atribuirea contractelor de achiziții publice

Criteriul calitate-preț va putea fi luat în calcul de autorități la atribuirea contractelor de achiziții publice

Proiectul noii legi a achizițiilor publice, pus în dezbatere publică, prevede trei criterii în funcție de care o autoritate contractantă va avea dreptul să fixeze determinarea ofertei cea mai avantajoasă din punct de vedere economic la atribuirea unui contract, respectiv prețul cel mai scăzut, costul cel mai scăzut sau cel mai bun raport calitate-preț.

'Cel mai bun raport calitate-preț se determină pe baza unor factori de evaluare care includ aspecte calitative, de mediu și/sau sociale, în legătură cu obiectul contractului de achiziție publică/acordului-cadru', se menționează în textul proiectului.

Factorii de evaluare luați în calcul pot viza calitatea, inclusiv avantajele tehnice, caracteristicile estetice și funcționale, accesibilitatea, conceptul de proiectare pentru toți utilizatorii, caracteristicile sociale, de mediu și inovatoare și comercializarea și condițiile acesteia.

De asemenea, se pot lua în calcul factori precum organizarea, calificarea și experiența personalului desemnat pentru executarea contractului, în cazul în care calitatea personalului desemnat poate să aibă un impact semnificativ asupra nivelului calitativ de executare a contractului.

Și serviciile post-vânzare, asistență tehnica și condițiile de livrare, cum ar fi data livrării, procesul de livrare și termenul de livrare sau de finalizare pot constitui factori determinanți pentru determinarea raportului calitate-preț.

'Criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preț include în mod obligatoriu un element de preț sau de cost; în situația în care elementul de preț sau de cost este un preț sau cost fix, factorii de evaluare se referă numai la calitatea produselor, serviciilor sau lucrărilor care fac obiectul achiziției', se precizează în proiect.

Pe de altă parte, proiectul de Lege impune și un document unic de achiziție european, E-certis, prin care se depun solicitările de participare, constând într-o declarație pe propria răspundere actualizată, ca dovadă preliminară în locul certificatelor eliberate de autoritățile publice sau de terți care confirmă că operatorul economic în cauză îndeplinește următoarele condiții: nu se află în niciuna din situațiile de excludere menționate de lege, îndeplinește criteriile privind participarea, îndeplinește criteriile de selecție stabilite de autoritatea contractantă în conformitate cu prevederile legii.

Proiectul noii legi a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice și supus dezbaterii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...