Croația îngheață cursul francului elvețian pentru a proteja persoanele cu credite în această monedă

Croația îngheață cursul francului elvețian pentru a proteja persoanele cu credite în această monedă

Parlamentul croat a aprobat vineri un amendament al guvernului care prevede înghețarea cursului francului pentru a le proteja pe cele circa 60.000 de persoane din această țară cu credite în moneda elvețiană, relatează AFP.

După aprecierea monedei elvețiene din ultima săptămână, guvernul a propus un amendament la legea privind creditele de consum care fixează, pentru o perioadă de un an, cursul francului elvețian la 6,39 kuna (0,83 de euro).

În virtutea acestui amendament, costul acestei măsuri, care potrivit Băncii naționale a Croației se ridică la 52 de milioane de euro, va fi acoperit de bănci. Băncile străine controlează circa 90% din sectorul bancar croat.

Asociația Băncilor din Croația (HUB) și-a exprimat suprinderea față de o decizie a guvernului care 'aruncă povara asupra unei singure părți'.

Joi, premierul Zoran Milanovic a indicat că guvernul său examinează 'posibilitatea de a converti aceste credite în kuna', moneda națională croată.

Banca națională a Croației a anunțat însă că o astfel de conversie în kuna a creditelor în franci elvețieni ar reduce cu 30% rezervele în devize ale țării.

Guvernul social-democrat al lui Zoran Milanovic întâmpină dificultăți în a scoate Croația din criza economică în care a intrat de șase ani.

Joia trecută, Banca Națională a Elveției (BNS) a luat piețele prin surprindere renunțând la rata de schimb minimă, de 1,20 franci la un euro, pe care a impus-o în septembrie 2011 pentru a lupta împotriva supraevaluării francului elvețian.

Imediat după această decizie, moneda croată s-a depreciat cu circa 17% față de francul elvețian. O asociație locală care îi reprezintă pe cei care au contractat credite în franci elvețieni, Franak, a avertizat în privința unei 'catastrofe' a debitorilor.

În Croația, creditele în franci elvețieni se cifrează la 23,7 miliarde de kuna (3 miliarde de euro), potrivit Băncii Naționale. Este vorba în principal de credite imobiliare și această apreciere a francului elvețian amenința să afecteze între 200.000 și 300.000 de persoane în această țară de 4,2 milioane de locuitori.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”