Dezvoltatorii au finalizat în primul semestru birouri pentru 8.000 de angajaţi, dar niciun mall

Dezvoltatorii au finalizat în primul semestru birouri pentru 8.000 de angajaţi, dar niciun mall

Dezvoltatorii imobiliari au finalizat în primul semestru clădiri de birouri pentru încă 8.000 de angajaţi în Bucureşti şi 60.000 de metri pătraţi de spaţii industriale în ţară, în schimb niciun centru comercial nu a fost livrat în acest interval, reiese din cel mai recent studiu al JLL.

Dezvoltatorii au finalizat în primul semestru birouri pentru 8.000 de angajaţi, dar niciun mall (Imagine: Shutterstock)

"În trimestrul al doilea, 4 clădiri de birouri importante au fost livrate în Bucureşti, Green Gate (S Group), AFI Business Park 2 (AFI Europe), Green Cube/Chandler şi Dionisie Lupu 72, care împreună au adăugat o suprafaţă de peste 50.000 metri pătraţi de spaţiu clasă A şi B la oferta totală iniţială. Clădirile de birouri livrate în prima jumătate a anului au totalizat aproximativ 73.000 metri pătraţi. Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a ajuns în prezent la 2,15 milioane metri pătraţi", se arată în raportul JLL.

Pentru a doua jumătate a anului se estimează că vor fi finalizaţi încă 70.000 metri pătraţi, City Offices (reconversia centrului comercial City Mall) şi Green Court Bucharest dezvoltat de Skanska, reprezintând 60% din întregul stoc cu livrare până la finele anului.

Dezvoltatorii mai au programate livrări de proiecte şi anul viitor, estimate la 110.000 metri pătraţi.

Pe piaţa industrială şi de logistică, stocul actual din huburile din şi de lângă Bucureşti este estimat la aproximativ un 1 de metri pătraţi, iar la nivelul întregii ţări la aproape 1,8 milioane metri pătraţi.

În trimestrul al doilea, în capitală, a fost inaugurată o singură unitate, respectiv o extensie de 3.000 de metri pătraţi în Otter Logistics Park în partea de vest a oraşului. În restul ţării, Bosch a finalizat în mai o unitate de producţie de piese electronice pentru autovehicule şi un centru de cercetare cu o suprafaţă totală de 38.000 metri pătraţi în Tetarom III, în Jucu, lângă Cluj-Napoca.

JLL a raportat de asemenea în primul trimestru din 2014 finalizarea construcţiilor a două proiecte speculative în martie, unitatea de producţie de scaune de maşini inaugurată de Lear Corporation - 12.000 metri pătraţi în Solo Industrial Park, în Leţcani, lângă Iaşi, şi un spaţiu de 7.200 metri pătraţi în parcul industrial din Timişoara, dezvoltat de compania cehă VGP.

"Un număr de proiecte importante sunt în construcţie şi se preconizează să fie finalizate până la finalul anului. Consiliul Judeţean Cluj, proprietarul parcurilor industriale Tetarom, a început lucrările la Tetarom IV pe un teren de 80 de hectare în Feleacu. Alţi 25.000 de metri pătraţi vor fi livraţi în Ploieşti West Park. TRW Automotive Holdings Corp. plănuieşte să inaugureze o unitate de producţie de airbaguri destinate autovehiculelor, de 4.000 metri pătraţi în Roman. În Timişoara, compania VGP a planificat extinderea proiectelor cu încă 10.000 metri pătraţi", se menţionează în raport.

Dezvoltatorii au fost mult mai reţinuţi în ceea ce priveşte proiectele de retail, astfel că niciun centru comercial nu a fost inaugurat în prima jumătate a anului, după ce în 2013 s-au livrat aproximativ 128.000 metri pătraţi la nivel naţional. Stocul s-a menţinut, în aceste condiţii, la 2,5 milioane de metri pătraţi, din care peste 35% proiecte din Bucureşti.

Până la finele anului este programată inaugurarea a două centre comerciale, ambele dezvoltate de către fondul de investiţii sud-african NEPI, respectiv Vulcan Value Center (35.000 metri pătraţi) în partea de sud-vest a Bucureştiului şi Shopping City Târgu Jiu (27.000 metri pătraţi).

"Chiar dacă oferta ce va fi livrată în 2014 va atinge cel mai scăzut nivel de după 2005, investitorii dau semne că şi-au recăpătat încrederea în piaţa din România şi au reluat construcţia unor proiecte plănuite înaintea crizei economice dar au şi anunţat proiecte noi. Astfel aproximativ 270.000 metri pătraţi se anunţă a fi livraţi în ţară în 2015 şi 2016, din care 150.000 metri pătraţi în 2015", estimează autorii studiului.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...