Elvețienii au cele mai mari salarii din Europa

Elvețienii au cele mai mari salarii din Europa

Remunerațiile acordate în Elveția sunt cele mai mari din Europa, arată un studiu publicat joi de Oficiul federal de statistică din Elveția (OFS), transmite AFP.

În 2010, un angajat cu program normal de lucru în sectorul industrial sau al serviciilor din Elveția a primit un salariu mediu brut anual de 63.549 euro, adică de 13,8 ori mai mare decât un salariat bulgar. În aceste condiții, Elveția ocupă primul loc în Europa la capitolul salarii, devansând Norvegia (55.370 euro) și Danemarca (51.485 euro), precizează Oficiul federal de statistică din Elveția în raportul său privind indicatorii de pe piața muncii.

În cazul vechilor 15 state membre UE, cele mai reduse remunerații au fost acordate în Portugalia (17.193 euro), Grecia (25.696 euro) și Spania (26.621 euro). Dacă sunt luate în calcul și țările care au aderat la UE după 2004, pe ultimele poziții se află România (6.048 euro) și Bulgaria (4.618 euro).

Oficiul federal de statistică din Elveția subliniază însă că salariu mediu brut anual este influențat de cât de puternic este francul elvețian. Pentru a putea compara salariile în funcție de puterea lor reală de cumpărare, remunerațiile exprimate în moneda națională trebuie convertite într-o monedă virtuală denumită puterea de cumpărare standard. În acest caz, salariile din Elveția sunt doar de 4,3 ori mai mari decât în Bulgaria.

Exprimate în euro, salariile angajaților elvețieni sunt de 1,6 ori mai mari decât cele ale salariaților austrieci și germani și de 1,8 ori mai mari decât cele ale salariaților francezi și duble față de cele ale italienilor. Însă, utilizând puterea de cumpărare standard diferențele se atenuează, astfel că în raport cu salariații germani, elvețienii primesc o remunerație de 1,2 ori mai mare. În raport cu omologii lor din Austria, salariile angajaților elvețieni sunt de 1,3 ori mai mari. Comparativ cu cele acordate angajaților francezi și italieni, salariile plătite în Elveția sunt de 1,4 ori respectiv 1,5 ori mai mari.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 Dovada pierderilor imense suferite în Ucraina! Rusia scoate din depozite vechile T-62!

4 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

5 Interesante amănunte...