Exporturile au crescut cu 5%, iar importurile cu 5,9% în primele patru luni; deficitul comercial a urcat la două miliarde de euro

Exporturile au crescut cu 5%, iar importurile cu 5,9% în primele patru luni; deficitul comercial a urcat la două miliarde de euro

Exporturile FOB ale României s-au cifrat la 17,78 miliarde de euro în primele patru luni ale acestui an, consemnând o creștere de 5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile CIF au urcat cu 5,9%, la 19,79 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică remise marți AGERPRES.

Sursa: Comerțul internațional cu bunuri al României — Institutul Național de Statistică / insse.ro

În perioada ianuarie — aprilie, deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) s-a majorat cu 255,5 milioane de euro, până la 2,018 miliarde de euro, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent.

Ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (44,2% la export și 36,7% la import) și alte produse manufacturate (33,3% la export și respectiv 31,4% la import).

Potrivit INS, în luna aprilie 2015 exporturile FOB au fost de 4,398 miliarde de euro, importurile CIF au fost de 5,042 miliarde de euro, rezultând un deficit de 644,2 milioane de euro. Față de luna martie 2015, exporturile și importurile din luna aprilie 2015 au scăzut cu 8,4%, respectiv cu 10,1%.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în primele patru luni ale acestui an a fost de 13,167 miliarde de euro la expedieri și de 15,285 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 74,1% din total exporturi și 77,2% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 4,613 miliarde de euro la exporturi și de 4,514 miliarde de euro la importuri, reprezentând 25,9% din total exporturi și 22,8% din total importuri.

Prețul FOB (Free on Board — Liber la Bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele suportate pentru ca marfa să fie încărcată la bord.

Soldul balanței comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB și a importului CIF, ca diferență între acestea.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight — Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costurile asigurării și transportului internațional. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

4 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

5 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”