Finanţele au publicat proiectul legii prin care fiecare român va putea cumpăra bucăţi din datoria publică (titluri de stat)

Finanţele au publicat proiectul legii prin care fiecare român va putea cumpăra bucăţi din datoria publică (titluri de stat)

Finantele au publicat miercuri proiectul legii care va permite oricarui cetatean roman sa cumpere "bucati" din datoria publica, mai exact titluri de stat. "Interesul populatiei (persoanelor fizice) pentru titlurile de stat a crescut in ultimii ani, pe de o parte datorita facilitatilor fiscale in cazul achizitionarii si/sau tranzactionarii titlurilor de stat si pe de alta parte datorita schimbarilor de comportament investitional, acestea reprezentand o alternativa sigura de investitie, garantata de statul roman. In eforturile sale de a le face cat mai accesibile unui segment cat mai larg de investitori de retail, Ministerul Finantelor Publice a redus valoarea nominala a titlurilor de stat emise pe piata de la 10 000 lei la 5 000 incepand cu data de 1 octombrie 2013", se arata in Nota de Fundamentare a proiectului.  Proiectul AICI

Unul dintre cei mai mari investitori particulari in titluri de stat este prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, care are plasat circa 2,3 milioane de lei in aceste instrumente. Vezi in atasament proiectul legii.

Unul din avantajele achizitiei de titluri de stat este cel fiscal. In conditiile unui randament similar cu cel din piata, potentialul avantaj pe care l-ar avea titlurile de stat comparativ cu alte intrumente de plasament ar fi scutirea de la plata impozitului, conform actualului cod fiscal, care la un randament de 2.5% anual inseamna un avantaj de 2.5%x16%=0.4% in plus la randamentul anual Bursa de Valori Bucuresti a decis, recent, sa nu perceapa comisioane pentru operatiunile derulate pe piata primara a titlurilor de stat, astfel incat nici vanzatorul (MFP), nici cumparatorul nu vor plati costuri de tranzactionare, potrivit unui comunicat al BVB

"In discutiile cu reprezentantii micilor investitori pe piata de capital, cat si cu institutiile care actioneaza pe piata de capital din Romania (Autoritatea de Supraveghere Financiara, Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central) s-a identificat necesitatea initierii unui program de vanzare a titlurilor de stat catre populatie (persoane fizice) prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Astfel, titlurile de stat vor fi disponibile pentru cetateanul obisnuit intr-un mod simplu si transparent care va putea cumpara in mod direct si ulterior tranzactiona titlurile de stat prin intermediul bursei, fapt care va contribui la imbunatatirea culturii financiare a populatiei", se arata in acelasi document.

Ministerul Finantelor Publice este singurul administrator al datoriei publice guvernamentale, iar titlurile de stat reprezinta unul din instrumentele de datorie utilizate in asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale.
Titlurile de stat sunt emise pe piata primara, prin intermediul dealerilor primari care cumpara titlurile de stat, atit in nume propriu cat si in numele clientilor acestora, la sesiunile de licitatii organizate de Banca Nationala a Romaniei. Ulterior emiterii, tranzactiile de vanzare/cumparare intre detinatorii titlurilor de stat se desfasoara pe piata secundara supravegheata de Banca Nationala a Romaniei si/sau pe piata secundara reglementata de Bursa de Valori Bucuresti.

Tot pana la sfarsitul anului ar urma sa devina operationala si platforma electronica de tranzactionare pentru obligatiunile in lei, la care vor avea acces doar dealerii primari, potrivit unor declaratii ale lui Stefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului, preluate de ZF. Prin aceasta platforma se urmareste cresterea transparentei stabilirii preturilor la titlurile de stat si imbunatatirea lichiditatii. "Emisiunea de titluri de stat pentru populatie va fi distribuita de un sindicat de intermediere format din doua-trei banci (dealeri primari) si probabil ca vom include, la sugestia celor din piata de capital, si una sau doua companii de brokeraj care au putere de distributie mai mare. La sfarsitul lunii octombrie sau in luna noᅡiembrie vor fi selectati intermediarii. Proiectul-pilot privind titlurile de stat pentru populatie va fi lansat, speram, pana la sfarsitul anului, a declarat seful Trezoreriei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...