Grupul Total numește o nouă conducere, după decesul lui Christophe de Margerie

Grupul Total numește o nouă conducere, după decesul lui Christophe de Margerie

Grupul petrolier francez Total l-a numit în funcția de director general pe Patrick Pouyanne, șef al diviziei de rafinare, iar în funcția de președinte pe Thierry Desmarest, fost director general al grupului petrolier francez, transmite BBC.

Decizia Comitetului de conducere vine după ce, luni, președintele director general Christophe de Margerie a decedat într-un accident de avion produs pe aeroportul moscovit Vnukovo. Consiliul a decis că funcțiile de director general și de președinte vor fi divizate temporar.

Patrick Pouyanne, în vârstă de 51 de ani, este licențiat în inginerie și înainte de a veni la Total, în 1997, a lucrat mulți ani în Ministerul Industriei.
Thierry Desmarest, de 68 de ani, a fost director general al companiei în perioada 1995-2007 și a fost numit în 2010 președinte onorific al Comitetului de conducere al Total. Compania franceză a anunțat că Desmarest se va pensiona la sfârșitul lui 2015, după ce funcțiile de director general și de președinte vor fi recombinate.

Christophe de Margerie, care l-a înlocuit pe Desmarest în 2007, a fost unul din cei mai vocali șefi din industria petrolieră, având porecla de 'Marele mustăcios'. El a criticat sancțiunile impuse Rusiei de Europa, argumentând că efectul lor va fi pur și simplu împingerea Moscovei spre o alianță mai strânsă cu Beijingul.

Accidentul de avion în care și-a pierdut viața directorul gigantului petrolier francez Total, Christophe de Margerie, pe aeroportul Vnukovo din Moscova, a fost cauzat de o 'neglijență criminală' din partea conducerii aeroportului, a anunțat, marți, comisia de anchetă rusă constituită pentru acest caz.

Aeroportul Vnukovo este unul dintre cele trei aeroporturi internaționale de la Moscova. Situat în sud-vestul capitalei Rusiei, dispune printre altele de un terminal pentru zboruri charter.

În mai, Christophe de Margerie anunța că Total și Lukoil au semnat un acord pentru înființarea unei societăți mixte care va explora din 2015 zăcământul de șisturi bituminoase Bazhenov (Rusia), după efectuarea unor studii seismice în acest an. Acordul prevede dezvoltarea unor zăcăminte din Siberia ale căror rezerve sunt estimate la 500 milioane de barili, a declarat șeful Lukoil, Vagit Alekperov.

Până în 2020, compania franceză speră să obțină cea mai mare parte a producției de țiței și gaze naturale din Rusia și a anunțat că intenționează să rămână în regiune în ciuda tensiunilor cu Ucraina. Total se alătură, astfel, marilor companii petroliere ExxonMobil, Statoil și Royal Dutch Shell în dezvoltarea unor zăcăminte de șisturi bituminoase din Rusia.

Compania Total este deja prezentă în Rusia, unde deține o participație de 16% în Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale după Gazprom. Lukoil este și unul dintre liderii pieței petroliere din România.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...