Industria cărbunelui din Marea Britanie, de unde a pornit revoluţia industrială, este pe cale să dispară din cauza americanilor

Industria cărbunelui din Marea Britanie, de unde a pornit revoluţia industrială, este pe cale să dispară din cauza americanilor

Sectorul minier din Marea Brita­nie riscă să dispară odată cu închiderea, peste doi ani, a două din ultimele trei mine subterane de cărbuni din ţară, „ajutat“ de importurile ieftine din SUA, spre profitul producătorilor de căr­bune din Rusia, scrie The Wall Street Journal.

Industria cărbunelui din Marea Britanie, de unde a pornit revoluţia industrială, este pe cale să dispară din cauza americanilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cărbunele de import folosit de ter­mo­centralele Marii Britanii este cu apro­ximativ 25% mai ieftin decât cel pro­dus local. Sectorul minier britanic a trecut printr-un declin accentuat, care datează din anii 1980 când „Doamna de Fier“, premierul Margaret Thatcher, a învins în lupta cu sindicatele miniere şi a deschis calea unui lung şir de închideri de mine.

Principalul beneficiar al închide­rilor ultimelor mine britanice este Rusia, care asigură aproape jumătate din importurile de cărbuni ale Marii Britanii. În contextul conflictului dintre Occident şi Rusia legat de Ucraina unii observatori sunt îngrijo­raţi că agravarea acestuia ar putea afecta importurile de cărbune rusesc. SUA şi Columbia asigură împreună aproape 50% din importurile de cărbuni ale Marii Britanii.

Anul trecut cel mai mare producător de cărbuni din Marea Britanie, UK Coal, a fost plasat sub administrare specială. Compania, deţinută în prezent de Fondul Naţional de Pensii din Marea Britanie şi de o organizaţie a angajaţilor, intenţionează să închidă minele de adâncime de la Kellingley şi Thoresby, ceea ce va avea drept rezultat pierderea a 2.000 de locuri de muncă.

Citeşte mai multe despre schimbările dn industria britanică pe www.zf.ro.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Aceasta este România adevărată, nu cea din presa panicardă

2 Așa o fi?

3 Scandal cu lături la vârful Mafiei din sindicate / Marioneta lui Surugiu de la SNAP a rupt lanțul! / Surugiu are s…

4 „Valori” mondiale / Vasluiul dă cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani

5 „O desfrânată ieftină” / Așa o descrie Claudia Pătrășcanu pe Bianca Drăgușanu