Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

INS: Câștigul salarial mediu net a ajuns la 1.731 lei, în februarie

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost, în februarie, de 2.395 lei, cu 0,5% mai mic decât în luna ianuarie 2015, în timp ce câștigul salarial net a ajuns la 1.731 lei, în scădere cu 9 lei (0,5%) față de luna precedentă, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate luni. Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 106,1%.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat, în februarie 2015, în fabricarea produselor din tutun (5.151 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (999 lei).

În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost de 99,2% pentru luna februarie 2015 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 128,3% cu 1,1% mai mic față de cel înregistrat în luna ianuarie 2015.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna februarie, comparativ cu ianuarie 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile anterioare, a nerealizărilor de producție ori a încasărilor mai mici (funcție de contracte), a dificultăților financiare cu care s-au confruntat unele unități economice, precum și a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în depozitare și activități auxiliare pentru transport, extracția petrolului brut și a gazelor naturale (între 9,5% și 10,0%), în extracția minereurilor metalifere, alte activități extractive, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii) — între 4% și 5%, în activități de poștă și de curier, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicala; activități de difuzare și transmitere de programe) — între 3% și 4%.

Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna ianuarie 2015 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru performanțe), sume din profitul net și din alte fonduri ori realizărilor de producții și încasărilor mai mari (funcție de contracte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (39,9%), în activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale) — între 10% și 20%, în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, activități profesionale, științifice și tehnice — între 4,5% și 8,5%, în activități de servicii anexe extracției, alte activități industriale n.c.a., cercetare-dezvoltare, telecomunicații, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații — între 2% și 3,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-1,6%), respectiv sănătate și asistență socială (-1,3%). În administrația publică câștigului salarial mediu net a fost în ușoară creștere (0,2%) față de luna ianuarie 2015. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Zeci de mii de români vor fi amendați după 26 mai! Jandarmeria, la ordinul ministrului Camen Dan, monit…

2 Document. Citiți și voi ce avere are primarul PSD din Topoloveni după 29 de ani de mandat. Primește de la stat…

3 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

4 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

5 Informație. Candidații lui Voiculescu de pe lista PSD vor pleca la PPUSL imediat după validare! Dragnea, în râ…

recomandări

Te ia DNA: Ioan Chelaru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea