Întârzierea la plata CASS pentru chirii, fără penalităţi dacă nu s-a primit decizia de impunere

Întârzierea la plata CASS pentru chirii, fără penalităţi dacă nu s-a primit decizia de impunere

Persoanele care depăşesc termenele de plată ale obligaţiilor fiscale din cauza faptului că nu au primit deciziile de impunere pentru contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorate asupra veniturilor din închirieri nu vor mai plăti dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Întârzierea la plata CASS pentru chirii, fără penalităţi dacă nu s-a primit decizia de impunere (Imagine: Gabriel Fluerariu/ Mediafax Foto)

Eliminarea dobânzilor şi a penalităţilor este prevăzută într-un ordin al ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, prin care este aprobată o decizie a Comisiei Fiscale Centrale.

Astfel, potrivit Deciziei 2/2014 a Comisiei Fiscale Centrale, contribuabilii nu datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru perioada cuprinsă între termenul de plată prevăzut de Codul Fiscal, respectiv 25 martie 2014 şi data comunicării deciziei de impunere, în cazul contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru care nu au avut obligaţia efectuării de plăţi anticipate în anul precedent, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.

"Consider că această reglementare este necesară. Trebuie să manifestăm respect faţă de contribuabil. Oamenii nu trebuie să plătească majorări sau penalităţi, în condiţiile în care nu au primit decizie de impunere, mai exact nu au fost înştiinţaţi care este suma aferentă obligaţiilor fiscale", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.

În cazul în care contribuabilul a plătit deja penalităţi pentru întârzierea la plată, sumele percepute ca accesorii vor fi compensate cu alte obligaţii datorate bugetului de stat sau, după caz, pot fi restituite.

Ordinul de ministru intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Un director din ANAF declara la finele lunii martie că persoanele care obţin venituri din chirii şi au primit de la Fisc în prima parte a anului decizii de impunere neactualizate cu contribuţia de 5,5% pentru sănătate, prevedere introdusă din 2014, ar trebui să-şi calculeze procentul din veniturile realizate şi să achite suma.

"Ştiu că a existat o problemă, o mică întârziere în emiterea deciziilor privind contribuţiile la fondul de sănătate, este într-adevăr neplăcut pentru toată lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adică în momentul când un contribuabil are decizia de impunere poate să-şi calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv şi să se ducă să plătească", afirma directorul general adjunct al Direcţiei Asistenţă Constribuabili în cadrul ANAF, Mihaela Huţanu.

Ea a arătat că, deşi pentru prima tranşă a contribuţiilor procesul de actualizare a deciziilor de impunere a fost întârziat, obligaţia contribuabilului de a plăti este prevăzută în legislaţie.

"Orice obligaţie fiscală se achită în mod normal pe bază de impunere, nu ştiu să vă spun dacă vor fi penalităţi sau nu (pentru cei care nu vor plăti contribuţia la sănătate pentru primul trimestru dacă nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5% - n.r.), dar legea îmi spune că am obligaţia plăţii la data de 25 martie", a precizat Huţanu, întrebată dacă vor fi penalităţi în aceste cazuri, din vina Fiscului.

Persoanele care obţin venituri din chirii trebuie să plătească din acest an contribuţii de sănătate de 5,5%, calculate fie la nivelul chiriei, dacă persoana mai are şi alte venituri, indiferent de nivelul acestora, fie la nivelul salariului minim pe economie, dacă acesta este singurul venit.

Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sanătate nu poate fi mai mică de 800 de lei (salariul minim brut in 2013) şi nici mai mare de cinci salarii medii brute, adică 11.115 lei (n.r. - salariul mediu brut în 2013 - 2.223 lei).

Reglementările fiscale în vigoare prevăd că, în decizia de impunere prin care se stabilesc plăţile anticipate, baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se va evidenţia lunar, iar plata contribuţiei se va efectua trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Băăăă! / Avocata care i-a apărat pe Mike Tyson și pe Michael Jackson, cooptată în „echipa globală” de apărători ai fraților Andrew și Tristan Tate

4 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

5 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate